Osmani sa Pirc Musar: Slovenija podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Vjosa Osmani i Natasa Pirc Musar
Izvor: predsedništvo Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja je poručila da Kosovo može da računa na podršku Slovenije za članstvo u međunarodnim organizacijama, jer, kako je navela "to i zaslužuje".

"Znate da imate punu podršku Slovenije da se pridružite ovoj Savetu Evrope. Bila sam šokirana kada je Vjosa Osmani danas rekla da je Kosovo jedina država u Evropi koja nema pristup Evropskom sudu za ljudska prava. To je potpuno nepravedno u 21. veku, tako da ćemo vas podržavati do kraja. Volela bih da Kosovo uđe u Savet Evrope i nadam se da ću doživeti da vidim Kosovo u svim integracijama gde zaslužuje da bude", rekla je Pirc Musar, koja je učestvovala na Međunarodnom forumu za žene, mir i bezbednost u Prištini.

Ona je navea da, dok god traje dijalog, postoji "svetlo na kraju tunela" za Kosovo i Srbiju.

"Kao što smo čuli i na Forumu, da se mirovni sporazumi lakše usvajaju i postižu ako su žene u pregovaračkim timovima, ohrabrujem Kosovo da uključi više žena, da pregovara sa Srbijom, rešava probleme i kako je predsednica Osmani rekla, sve dok je dijalog otvoren, postoji svetlo na kraju tunela i ja čvrsto verujem u tako nešto", rekla je Pirc Musar.

Dodala je da će to možda i potrajati, ali je izrazila uverenje da će Beograd i Priština na kraju naći zajednički jezik za dobrobit građana.

Osmani je nakon sastanka istakla dobre odnose Prištine i Ljubljane i ponovila da glavni cilj Kosova članstvo u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

"Kosovo je oduvek moglo da računa na Sloveniju i mi smo zainteresovani da produbimo saradnju u oblasti bezbednosti i javne uprave i da učimo iz iskustva Slovenije u procesu evropskih integracija. Nameravamo da budemo deo evro-atlantske porodice, da se pridružimo evro-atlantskim institucijama", rekla je Osmani.

Navela je da će sutrašnje glasanje u Savetu Evrope - ojačati Kosovo.

"Nadamo se da će glasanje sutra biti uspešno. Zatim, glasovi u Komitetu ministara su glasovi za ljudska prava, koji će osnažiti građane Kosova bez obzira na etničku ili versku pripadnost. Cilj nam je članstvo u Evropskoj uniji, Natou i drugim međunarodnim organizacijama u kojima delimo zajedničke vrednosti. Građani Kosova su isto toliko Evropljani i doprinose zajedničkim vrednostima na kojima je izgrađena EU, baš kao i drugi evropski narodi. Stoga verujemo i nadamo se podršci Slovenije", rekla je Osmani.