Osmani sa Ramom: U zajedničkom interesu da imamo koordinaciju u spoljnoj politici

Vjosa Osmani i Edi Rama u Tirani
Izvor: Facebook

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom o, kako je navela, zajedničkoj evropskoj težnji Kosova i Albanije, kao i o procesu dijaloga sa Srbijom, naglašavajući da je Kosovo u tom procesu konstruktivna strana.

Osmani, koja boravi u dvodnevnoj poseti Albaniji, saopštila je na Fejsbuku da je sa Ramom razgovarala o različitim aspektima od zajedničkog interesa, uključujući povećanje saradnje u spoljnoj politici, ekonomskom partnerstvu i regionalnoj stabilnosti.

"Sadržajni razgovor o zajedničkoj evropskoj težnji Kosova i Albanije. Radeći zajedno, Kosovo i Albanija mogu utrti put za svetliju i integrisaniju budućnost", naglasila je.

Kako se dodaje u saopštenju, Osmani i Rama su izrazili posvećenost daljem jačanju odnosa Kosova i Albanije, kao i zajedničkom radu na ispunjavanju zajedničkih ciljeva, koji se odnose na evroatlantski put.

U tom kontekstu, Osmani je istakla da je u interesu Kosova i Albanije, ali i regiona, da postoji međusobna koordinacija u spoljnoj politici.

Kada je reč o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je rekla da je Kosovo konstruktivna strana i istakla da uzajamno priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosova treba da budu rezultat procesa normalizacije.

Osmani i Rama izrazili su optimizam o budućnosti kosovsko-albanskih odnosa i istakli potencijal za povećanje saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.