Osmani sa Rauom: Kosovo uvek konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom

Vjosa Osmani i Zbignjev Rau
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ministrom spoljnih poslova Poljske i predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Zbignjevom Rauom, sa kojim je razgovarala o ulozi OEBS-a u podršci institucijama Kosova tokom poslednje dve decenije, a tema je bio i dijalog sa Srbijom, preneo je Telegrafi.

Osmani je navela da je Kosovo uvek konstruktivna strana u dijalogu i da proces treba da se zasniva na međusobnom priznavanju.

Tema razgovora bila su i najnovija bezbednosna dešavanja u regionu i šire. 

U saopštenju Predsedništva navodi se da je sa Rauom Osmani razgovarala i o posvećenosti Kosova podršci ukrajinskom narodu, "koji se suočava sa ničim izazvanim ratom Rusije, kao i o produbljivanju prijateljskih odnosa sa Poljskom i potrebi da se ubrza evroatlantska perspektiva Kosova".

Osmani je na sastanku istakla da je Kosovo ostvarilo napredak u oblasti vladavine prava, demokratije i ljudskih prava, kao i da Kosovo na svom evroatlantskom putu računa na podršku Poljske. 

"Kosovo je posvećeno aktivnom doprinosu ujedinjenijoj, mirnijoj i demokratskijoj Evropi“, rekla je Osmani, govoreći i o značaju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama na korist svih građana bez razlike.

Posle razgovora sa Osmani, Rau se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom.

Kako je najavljeno, u planu je i susret Raua sa premijerom Albinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, kao i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem.