Osmani se usprotivila Izveštaju EK u vezi sa procesom provere u pravosuđu 

Osmani - Makovac
Izvor: kk.rks-gov.net

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas sa direktorom Evropske službe za spoljne poslove EU Markom Makovcem, dan nakon što su Kosovu u Izveštaju Evropske komisije o napretku za 2021. godinu upućene kritike vezano za proces provere u pravosuđu, prenosi Gazeta ekspres.

Iz Predsedništva je saopšteno da je Osmani Osmani dobila podršku za sprovođenje procesa provere u pravosuđu u skladu sa evropskim standardima i praksom.

„Na sastanku sa Makovcem, predsednica Osmani je naglasila da su duboke reforme u pravosudnom sistemu i vladavini prava prioriteti Kosova. Vladavina prava, prema rečima Osmani, ostaje ključni preduslov za uspeh Republike Kosovo u svim oblastima, uključujući i integraciju u EU. U tom kontekstu, od visokog zvaničnika EU Makovca, Osmani je dobila podršku za implementaciju procesa provere u skladu sa evropskim standardima i praksom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Osmani oštro usprotivila navodima u Izveštaju EK u vezi sa procesom „provere“ koji je pokrenula vlada Aljbina Kurtija.

„Uopšte se ne slažem sa navodima u izveštaju. Nedostatak provere bio bi ozbiljan propust, a ne obrnuto. Neprimenjivanje provere ne doprinosi naporima institucija za vladavinu prava, niti evropskoj budućnosti naše zemlje", izjavila je Osmani na konferenciji za medije.