Osmani: Što pre Srbija shvati da je nezavisnost Kosova nepovratna, to bolje za nju

Osmani na CNN.jpg
Izvor: Print Screen

Uzajamno priznanje je u središtu dijaloga Kosova i Srbije i što se pre Srbija urazumi i shvati da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratna realnost, to bolje za njih, za naše bilateralne odnose, kao i za mir i stabilnost celog regiona, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani za CNN.

"Nadam se da će se Srbija suočiti sa prošlošću i odvojiti od Miloševićevog nasleđa i shvatiti da možemo zajedno kao region da idemo ka Evropskoj uniji čim dođe do međusobnog priznanja sa Kosovom", navela je ona.

Kako je rekla, Kosovo je kao jedini put izabralo evroatlantske integracije.

"Naše evroatlantske integracije su jedini put koji smo izabrali, nikada nismo gledali negde drugde i ne verujemo u ideju kojom Srbija pokušava da ide napred, putem i Moskve i EU u isto vreme", dodala je ona.

Osmani je rekla da Evropska unija sada redefiniše proces prijave za članstvo, sa akcentom na Ukrajinu, preneo je Kljan Kosova.

"Odlukom o Ukrajini i Moldaviji EU daje prioritet geostrateškom procesu donošenja odluka. Važan je proces zasnovan na zaslugama, važni su kriterijumi, ali nikada ne smemo zaboraviti da ih sve moraju voditi osnovne vrednosti Evropske unije. Mi smo to dokazali pre mnogo godina, a Ukrajina dokazuje sada da smo u stanju da stavimo živote na prvu liniju fronta kako bismo odbranili vrednosti EU", kazala je ona.

Osmani je navela i da se nada će EU pustiti Kosovo unutra.