Osmani traži od Vatikana priznavanje nezavisnosti Kosova

Vjosa Osmani 3
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas od monsinjora Žan Mari-Speiča, apostolskog delegata za Kosovo, da papstvu prenese poruku građana Kosova i njegovih institucija da razmotre priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Svete stolice.

“Priznavanje nezavisnosti naše zemlje ne samo da će podići naše ionako odlične odnose na viši nivo, već bi predstavljalo i priznanje žrtve kosovskog naroda za slobodu", rekla je Osmani.

Osmani je izrazila spremnost Skupštine da nastavi saradnju sa Svetom Stolicom, a njegova ekselencija Žan Mari-Speič je izrazio zadovoljstvo izborom Osmani za šefa kosovske skupštine i naglasio svoju i posvećenost Svete stolice daljem produbljivanju saradnje sa građanima Kosova i institucijama, saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću Skupštine Kosova.

Žan Mari-Speič je istakao da “dobri odnosi sa Kosovom pokazuju brigu koju papa i Sveta Stolica dosledno pokazuju prema građanima Kosova”.

Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da još uvek nisu uspostavljeni formalni diplomatski odnosi između Kosova i Svete Stolice, postoji velika spremnost da se saradnja razvija u više oblasti, naročito u obrazovanju kosovske omladine.