Osmani: Ubrzati ulazak Kosova u NATO radi mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da bi trebalo ubrzati proces članstva Kosova u NATO jer je to, kako kaže, neophodno da bi se garantovao mir i stabilnost, ne samo na Kosovu, već i na Zapadnom Balkanu, prenosi Reporteri.

Ona je u intervjuu za TRT Vorld rekla da bi NATO trebalo da ubrza proces članstva Kosova i BiH nakon ruskog napada na Ukrajinu, a govorila je o uticaju koji će ruski napad na Ukrajinu imati na Balkan.

"Ubrzavanje članstva u NATO-u je neophodno da bi se garantovao mir i stabilnost, ne samo na Кosovu, već i na Zapadnom Balkanu uopšte", navela je Osmani.

Ona je u intervjuu govorila i o aspiracijama Kosova u EU, kao i o razgovorima Beograda i Prištine i izbegličkoj krizi posle rata u Ukrajini.

Osmani je rekla da će Kosovo otvoriti vrata ukrajinskim izbeglicama, ukoliko se budu osećali bezbedno dolaskom na Kosovo.

Kosovska predsednica je na Tviteru napisala da je u intervjju za TRT Vorld govorila o namerama Rusije na Zapadnom Balkanu.

"Govorila sam o namerama Rusije na Zapadnom Balkanu, koje sprovodi njen zastupnik, Srbija. Stoga je članstvo Кosova u evroatlantskim institucijama neophodnije nego ikad. Кosovo u NATO. Kosovo u EU. Stojimo uz Ukrajinu", napisala je Osmani na Tviteru.