Osmani uvrstila zastavu Dardanije u zvaničnu upotrebu u Predsedništvu

Gornja Mezija i Dardanija
Izvor: Wikipedija

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani uvela je u zvaničnu upotrebu zastavu Dardanije, prenosi Gazeta Ekspres.

Zastava Dardanije zapravo predstavlja partijski simbol DSK i vijorila se gde god je Vjosa Osmani vodila kampanju za premijera Kosova. Iako nije više član DSK, Osmani se ne odriče zastave i grba Dardanije, piše ovaj medij.

Njeni bivši savetnici i deo javnosti kritikuju što je zastava Dardanije uključena bez ikakvih formalnih odluka.
 
"Taj simbol nikada zvanično nije bio simbol predsednika i nijedan njen prethodnik ga nije koristio.  Kao vršilac dužnosti predsednika ne bi smela ni da pomisli da donosi odluke o uvođenju novih predsedničkih simbola, šta više da se odluči za partijske simbole, bez javnog konkursa i stručne komisija“, upozorava za Gazeta Ekspres Adil Behrami bivši savetnik Hašima Tačija.

U kosovskoj javnosti ima i drugačijih stavova po tom pitanju. Advokat Kuštrim Paluši smatra da Vjosa Osmani ima pravo da koristi druge simbole.

Zastava Dardanije i dalje se vijori na grobu prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, dok je u sredu ovaj simbol viđen i na otkrivanju  njegove statue u Istoku. Ovaj simbol dizajnirao je lično bivši predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

gjergji
03. Decembar 2020.
pa to harte su sve na arhive sveta svi znaju nasu istoriju za to bombardovali milosevica kasapski balkana kad smo bili ovde serbi su bili na karpate bavili cirkus na drvo to je realitet sad svi arhive otvorene ne ide vise na zarvor za realitet dokumenta kao na vreme rankovica milosevica i deugi terorista
Dr
04. Decembar 2020.
Zastava Dardanije!? Ovi su sve ludji i ludji... To je zastava LDK, kakve Dardanije. Mi ne znamo kako su izgledale zastave pre 200-300 godina, a ne Dardanije. I uopste da li je ona imala zastavu. Zastava kakvu poznajemo danas se kasno pojavljuje u evropskim zemljama, tek u srednjem veku. Sledeci korak ce biti verovatno promena imena, jer Kosovo je srpska/slovenska rec i to ne mogu nikako da falsifikuju i izmisle, a poceli su opasno i organizovano da falsifikuju sve, sto ce im se samo obiti o glevu.
Miodrag iz Peći
04. Decembar 2020.
Pa sve da su postojale i Ilirija i Dardanija i Ulpijana kakve to veze ima sa Albancima ili Kosovarima ili Sqiptarima. Niti je kruška orao, niti lira ćeftelija. Hoću da kažem da su Srbi uvekbili ili Servi ili Slavi. Čak i Haziri. Kada smo već kod Hazira i Jermena u Nagornjom Karabahu je postojao drevni krišćanski, pravoslavan narod Albanci pa nisu li onda Albanci došli sa Karpata a ne Srbi odnošno Sloveni!?