Osmani: Vizna liberalizacija odgovor na ruski uticaj, Srbija mora da nas prizna

Osmani na forumu u Prespi
Izvor: Telegrafi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je sinoć da što duže Evropska unija bude odugovlačila sa integracijom Zapadnog Balkana, Rusija će sve više povećavati svoj uticaj u regionu, zatraživši podršku zemalja članica EU za viznu liberalizaciju za Kosovo i status zemlje kandidata. Ona je rekla i da Srbija mora da prizna Kosovo, prenosi Telegrafi.

Osmani je na Prespa forumu u Ohridu rekla da je uzajamno priznanje Srbije i Kosova jedino rešenje za stabilnost i mir u regionu.

"EU mora ostati jedinstvena. Dakle, u odgovoru Rusije moramo da budemo uvereni da EU i njeno jedinstvo moraju biti naše najjače oružje i pokazati snagu da pobedimo u ovom ratu. I neka EU bude ujedinjena i odgovorna demokratskim zemljama, koje zaista rade za ljudska prava kako bi omogućile da sve zemlje budu deo ovoga. Morate da pokažete da ste protiv Rusije, da prihvatite vize, da podržite našu kandidaturu. U statusu kandidata je nada i ozbiljnost koju očekujemo od vas… Moramo biti u Evropskoj uniji", rekla je predsednica Osmani.

Osmani je rekla da Kosovo zaslužuje da bude u Evropi jer je ispunilo sve kriterijume i dokazalo je da stoji iza vrednosti zbog kojih je stvorena EU.

"Zaslužujemo da budemo u Evropi. Smatramo da je za ove zemlje važna poruka da se držimo vrednosti zbog kojih je EU stvorena. Ispunili smo sve kriterijume i nema razloga da zadržimo narod Kosova van ovoga. Ova situacija je vrlo jednostavna, hoćete da se borite protiv Rusije i ruskog uticaja, pa prihvatite Kosovo, prihvatite nezavisno Kosovo i dozvoliti liberalizaciju viznog režima, podržati kandidaturu Kosova za isti status kandidata. Podržite Severnu Makedoniju i Albaniju. Želite da se borite protiv uticaja Rusije, zatim podržite Crnu Goru da napreduje, borite se protiv uticaja Rusije u regionu", rekla je Osmani.

Osmani smatra da je veoma važno da EU shvati da što duže traje integracija Zapadnog Balkana, Rusija će više povećavati svoj uticaj u regionu.

"Verujem da će se to uzeti u obzir i da ćemo imati podršku EU u budućim procesima", rekla je Osmani.