Osmani: Vraćanje zemlje Dečanima ne bi trebalo rešavati prema odlukama Slobodana Miloševića

Vojsa Osmani Beč diplomatska akadermija Screenshot
Izvor: Screenshot

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da odluka Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Dečani još nije sprovedena te da je to nadležnost katastarske službe, a ne predsednika dodajući da sa pravne tačke gledišta zabrinjava to što je tu odluku Ustavni sud doneo na osnovu zakona Slobodana Miloševića, prenosi Kljan Kosova.

Osmani navodi da sa pravne tačke gledišta zabrinjava činjenica da je to pitanje rešeno na osnovu odluke Slobodana Miloševića jer se, kako dodaje, nijedna odluka ili zakon od 1989. do 1999. godine ne treba primenjivati zbog diskriminatorne prirode.

"Ustavni sud Kosova je iz nekog razloga odlučio da to učini izvršnim, ali postoji zabrinutost da bi to moglo da stvori izuzetno opasan presedan za svaku Miloševićevu odluku koja je doneta tokom tih godina. To bi stvorilo potpunu zbrku oko toga ko poseduje koju imovinu, jer kao što znate, pod Miloševićem su sve odluke bile proizvoljne", rekla je Osmani u razgovoru za Atlantski savet.

Prema njenim rečima, Kosovo mora da nađe put napred i da se postara da institucije Kosova daju sve garancije pravoslavnoj crkvi da niko ne dira njihovu imovinu.