Osmani zatražila od Mete da Albanija bude snažan glas Kosova u međunarodnim organizacijama

Meta - Osmani
Izvor: Kabinet predsednika Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je danas tokom sastanka sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima nije zastupljeno.

Kako je saopšteno njenog kabineta, Osmani iz istakla je da je protiv bilo kakve ideje koja pokušava da se Kosovo tretira neravnopravno.

"Kosovo ne može da postane deo regionalnih inicijativa ili mehanizama, ako predstavljanje u njima od početka nije sveobuhvatno i zasnovano na principu ravnopravnosti“, rekla je Osmani. 

Osvrćući se na inicijativu "Otvoreni Balkan", Osmani je rekla da nijedna inicijativa koja bi mogla da "parira ili ometa proces evropskih integracija i evroatlantsku orijentaciju regiona, gde Srbija namerava da igra vodeću ulogu, nije prihvatljiva".

Dodala je da je Kosovo pokazalo spremnost da nastavi dijalog sa Srbijom, ali da "neće biti deo bilo kakvog aranžmana, koji ne garantuje suverenitet, integritet i funkcionalnost  kosovske državnosti", ističe se u saopštenju.

U tom kontekstu, Osmani je rekla da Kosovo i Albanija treba da se obavežu da regionu i svetu prenesu poruku o opasnosti koju za Balkan predstavlja "agresivna i hegemonistička politika Srbije".

Uoči Dana albanske zastave, Osmani je čestitala predsedniku Meti i albanskom narodu 109. godišnjicu nezavisnosti Albanije i naglasila da taj dan čini Albance svuda ponosnim.

Prema njenim rečima, davno uspostavljenu saradnju sa Albanijom u više oblasti pratiće i drugi sporazumi.