Otvoreni Balkan: Delegacije stižu u Ohrid, sve spremno za važan događaj

Ohrid, zastave, Otvoreni Balkan
Izvor: Kosovo Online

Sastanak inicijative "Otvoreni Balkan" počinje večeras, a u turističkom centru na Ohridskom jezeru od jutros je primetna pojačana gužva zbog priprema za ovaj značajan događaj, javlja dopisnica Kosovo onlajna.

Na ulicama Ohrida uveden je poseban režim saobraćaja. Vidi se povećano prisustvo policije, a kruže i helikopteri iznad grada. 

Policija periodično zatvara glavni bulevar kako bi omogućila brži prolazak nekoj od delegacija.

Zastave država učesnica na samitu postavljene su na vidna mesta u gradu.

Jedan od glavnih utisaka je i da se letnja sezona u najpoznatijem turističkom gradu u Makedoniji zahuktava, a da u Ohridu trenutno najviše ima gostiju iz Srbije i Holandije.

Hotel u kome će se učesnici dvodnevnog sastanka nalaziti je na oko sedam kilometara van grada, na delu gde su najbolje plaže na Ohridskom jezeru.

U hotelu Metropol sastanak večeras počinje susretom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede. Zatim će uslediti radna večera.

Na zvaničnom otvaranju samita u sredu, pored predsednika Srbije Vučića, premijera Severne Makedonije i Albanije Kovačevskog i Rame, kao i premijera Crne Gore Abazovića i predstavnika BiH Tegeltije, putem video-veze javiće se i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan Sporazum o saradnji na Zapadnog Balkana u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu.

Predviđene su dve plenarne sesije u oblasti turizma i kulture. Na samitu će govoriti i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka kulture Maja Gojković.

Lideri Otvorenog Balkana sastaće se i sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na kraju samita, predsednik Vučić i premijeri Kovačevski i Rama održaće konferenciju za medije.