OTVORENI BALKAN Tri zemlje potpisale Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada

Potpisivanje sporazuma-Otvoreni Balkan
Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan", prenosi Tanjug.

Taj sporazum će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje.

Trojica lidera potpisala su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu potpisali su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Albanije Frida Krifca i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Albanije Deljina Ibrahimaj.

Takođe, sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su zamenik ministra finansija Severne Makedenije i ministar finansija Albanije.

Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje potpisan je na marginama samita.

Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji će se održati nakon ovoga i na kraju će trojica lidera održati konferenciju za medije.