Pacoli: Hitno osloboditi kosovskog državljanina koga je uhapsila srpska policija

Bedžet Pacoli
Izvor: Večernje novosti

Odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zatražio je, kako prenosi Ljajmi, hitno puštanje kosovskog državljanina Nezira Mehmetaja, koga je, kako navode, sinoć uhapsila srpska policija.

Pacoli je poručio da je kancelarija za vezu u Beogradu aktivna i da će preduzeti sve potrebne mere kako bi osigurala puštanje Mehmetaja.

"Osuđujemo hapšenje državljanina Kosova Nezira Mehmetaja od strane srpske policije i pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu.

Srbija više ne može da ometa slobodno kretanje ljudi i treba odmah da prestane sa političkim progonom.

Ovo je suprotno Briselskom sporazumu, sa druge strane, moraju da se preduzmu hitne mere da se spreče akcije Beograda prema kosovskim građanima i da se obezbedi slobodno kretanje ljudi", napisao je Pacoli u postu na Fejsbuk nalogu.

Kako navodi agencija Tanjug, kosovski Albanac Nezir Mehmetaj uhapšen je noćas na administrativnom prelazu Merdare prema poternici srpskog pravosuđa zbog ratnih zločina.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, rekao je Tanjugu portparol Tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratlić.

Mehmetaju je za sada određen branilac po službenoj dužnosti.

On bi u roku u 48 sati treba da bude priveden u tužilaštvo na saslušanje, nakon čega će biti odlučeno o daljem toku postupka.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Nezir Mehmetaj iz sela Rudnica kod Kline, već 25 godina živi u Švajcarskoj.

Srboljub
28. Mart 2021.
Biće pušten za 40 godina