Pacoli: Nije postojao plan da se ubije Kurti, to je teorija zavere

Bedžet Pacoli
Izvor: GazzetaExpress

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli smatra da je vest da je postojao plan da se izvrši atentat na kosovskog premijera Aljbina Kurtija zavera, kao i da plan nije postojao, prenosi albanski Juronjuz.

Pacoli je rekao da osoba koja je optužena da će izvršila atentat nije od onih lica koji su sposobni da tako nešto izvedu.

"Naravno, sa tugom sam primio ovu vest, ali sinoć mi je srce ojačalo, jer sam video intervju onog koji je optužen za atentat, video sam njegovo lice, taj čovek nije čovek od atentata. Ja lično ne verujem da je taj čovek planirao ili razgovarao sa nekim ko će izvršiti atentat. To je zavera. Više puta sam bio žrtva zavera ovog tipa. Po meni nije bilo atentata, to je zavera", naglasio je Pacoli.

Jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu otkrila je 2021. godine plan da se priprema atentat na Kurtija, a to je otkriveno kada su hakeri objavili dokumenta sa sajtova albanske vlade.

Osoba za koju se sumnja da bi izvršila atentat na Kurtija je Prek Kodra, za kojeg se navodi da je, prema podacima u izveštaju, dobro umeo da koristi snajper.

Atentat je navodno planiran i na Ismeta Hadžu, bivšeg pripadnika Kosovske obaveštajne službe, i Džava Haljitija, člana Demokratske partije Kosova.