Pahor: Sporazum o Zajedinici srpskih opština mora da se primeni

Borut Pahor.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u Prištini da sporazum o Zajednici srpskih opština mora da se primeni, prenosi Kljan Kosova.

On je naveo da dok ne bude drugih alternativa koje predlažu strane, prethodno postignut dogovor treba da se primeni. 

"Postoji sporazum Prištine i Beograda za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Rekao sam Osmani da pronađe rešenje za postizanje ovog sporazuma. Ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga strana važi prethodno postignut dogovor”, rekao je Pahor.

Dodao je da je ovo jedna od retkih tema oko koje nije saglasan sa Osmani i da rešenje mora da se nađe. 

„Kao što sam ranije rekao, Kosovo i Slovenija imaju mnogo zajedničkih stavova, ali postoje i razlike među nama. Jedna je implementacija postignutih sporazuma”, rekao je Pahor.

Na konferenciji za medije sa Pahorom, Osmani je rekla da sporazum sa Beogradom o formiranju Zajednice srpskih opština ne može da se primeni jer je Ustavni sud Kosova u njemu utvrdio mnoga kršenja Ustava. 

Slovenački predsednik je najavio da će na 11. Samitu Brdo-Brioni 12. septembra biti reči o temama poput omogućavanja što skorijih pregovora za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, da Bosna i Hercegovina dobije ovaj status kandidata do kraja godine, kao i da se ispuni zahtev za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.