Paljokaj o samitu u Briselu: Najpozitivniji sastanak, vizna liberalizacija moguća do kraja ove godine

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Paljokaj rekao je da je Samit Evropske unije najpozitivniji sastanak koji je do sada održan, kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za Kosovo i da se očekuje da Kosovo dobije bezvizni režim tokom predsedavanja Češke Evropskom unijom, odnosno u drugoj polovini ove godine, prenosi Koha.

Paljokaj je istakao da su Holandija i Francuska, obe zemlje koje su bile skeptične, poručile da treba da se krene napred.

"Što se tiče Kosova, verovatno je prvi put da čujemo mnogo glasova za liberalizaciju viznog režima, bez glasa protiv. Sada kažu da je došlo vreme da se krene napred. Ovo je najpozitivniji sastanak koji sam ikada video u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo. I Holandija i Francuska su izrazile spremnost da krenu napred. Ove dve države su bile najskeptičnije države", izjavio je Paljokaj.

On je naveo da treba mati u vidu da se radi o pitanju gde se odluke donose planskom većinom.

"Očekujemo da će tokom druge polovine godine, tokom predsedavanja Češke EU, doći do vizne liberalizacije, ali mora da se vodi računa jer niko nije obećao konkretan datum za ovu odluku. Primeri zemalja koje su dobile viznu liberalizaciju sugerišu da možemo da se nadamo da će se to desiti negde na jesen ili krajem godine, da stupi na snagu pre praznika na kraju godine", zaključio je Paljokaj.