Paljokaj: Suđenje u Hagu uticaće i na pregovore Srbije i Kosova

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Novinar Augustin Paljokaj kaže da početak suđenja bivšim liderima OVK nije bio u fokusu u Briselu, gde je veća pažnja data predsedničkim izborima u Crnoj Gori, izborima u Bugarskoj i sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača u okviru dijaloga Srbije i Kosova u sedištu EU, prenosi Koha.

Paljokaj, koji je dopisnik Kohe iz Brisela, rekao je da je rad Specijalnog suda vezan za delovanje EU, jer je, prema njegovim rečima, prvi istražni tim formirala Unija.

“Ovaj slučaj će se pratiti, ali više u smislu kako će uticati na političke procese. Mogu reći da je to ispravna percepcija građana Kosova u vezi sa Specijalnim sudom. Uvek sam bio protiv ovog suda jer je Kosovo i dalje jedina država na prostoru bivše Jugoslavije za koju postoji poseban sud”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo je dokaz neuspeha pravde za građane Kosova ali i izuzetan neuspeh EU i Euleksa.

Paljokaj je naveo da će suđenje imati uticaja, ali ne direktno, na pregovore Kosova i Srbije.

“Ova atmosfera ne pomaže pomirenju i normalizaciji između dve zemlje. Psihološki aspekt utiče na atmosferu i na politiku. Imamo novu generaciju političara u Evropi koji zapravo ne žele da se bave prošlošću. EU je spremna da potroši stotine miliona evra za ovaj sud. Prošlo je puno vremena od rata i još je teže istraživati ​​zločine”, rekao je on.

Paljokaj je dodao da je još ozbiljnije za imidž Kosova to što ovo pitanje nikada neće biti razjašnjeno. Prema njegovim riječima, čak i kada se ovo suđenje završi, uvek će ostati sumnja u trgovinu ljudskim organima i da je to najveća greška kosovskih poslanika.

Govoreći o sutrašnjem nastavku dijaloga, Paljokaj je rekao da je kosovska strana insistirala da se u sporazum o nestalima doda termin "prisilno nestali". On, međutim, ne očekuje se da će se mnogo razgovarati o pitanju nestalih.

„EU ne insistira previše da Srbija bude kooperativnija po pitanju nestalih osoba. Početak implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa možemo očekivati ​​nakon sutrašnjeg sastanka”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, problem je kako će ovaj sporazum tumačiti zemlje članice EU kada budu odlučivale o zahtevu Kosova za članstvo u Uniji, a oko toga mora da postoji jedinstven stav u Savetu EU. Dodao je i da ostaje da se vidi da li će se u maju na dnevnom redu Saveta Evrope nađi aplikacija za prijem u ovu organizaciju.

On je dodao da ako se ovi koraci ne preduzmu ranije, Kosovo neće imati mnogo koristi od ovog sporazuma, kako je rekla EU. Dodao je i da  ne očekuje da će pet zemalja koje nisu priznale Kosovo promeniti svoje mišljenje. Naglasio je i da su strane te koje moraju da implementiraju sporazum, ali da je to test i za EU.