Paljuši: Za puštanje Tačija i ostalih na slobodu Specijalni sud treba da zatraži garancije Kosovske vlade

Kuštrim Paljuši
Izvor: KTV, prt. sc.

Advokat Kuštrim Paljuši ocenio je da bi, kada je reč o garancijama za puštanje na slobodu bivših pripadnika OVK, redosled poteza bio da Specijalni sud podnese zahtev za zaštitu optuženog i traži garancije kosovske vlade, jer, kako je dodao, Vlada Kosova ne može samoinicijativno da komunicira sa Specijalnim sudom, prenosi Koha.

Paljuši je podsetio da je Kosovo svojevremeno dalo garancije u slučaju bivšeg lidera DPK Kadrija Veseljija, kada je njegova odbrana tražila da se brani sa slobode, podnošenjem pisama Ministarstva pravde i komandanta policije, ali to nije bilo dovoljno.

"Vlada Kosova ili javni organi na Kosovu učestvuju ili imaju interakciju sa strankama u postupku ako stranke to zahtevaju. Ako odbrana Hašima Tačija, Kadrija Veseljija ili drugih optuženih zahtevaju od Vlade Kosova da izda garanciju ili dokument kojim izjavljuju da će ih nadgledati 24 sata dnevno i da imaju dovoljan kapacitet i volju, da ih ubede da mogu da urade takvu stvar, onda Vlada može izdati takvu garanciju", rekao je Paljuši.

On je podsetio da je, prilikom izdavanja garancija kosovske vlade za odbranu Kadrija Veseljija sa slobode, Apelacioni sud ocenio da ne postoje uslovi za to jer, između ostalog, kosovska policija nema kapacitet da nadgleda optužene 24 sata dnevno, kako to čine u Hagu.

Paljuši dodaje da situaciju dodatno otežava i to što su optuženi uticajne ličnosti na Kosovu, pa Specijalizovana veća navode da postoji rizik od bekstva.

"Takođe ne može se izbeći rizik da isti mogu uticati na institucije ili javne organe na Kosovu. Iako je Apelacioni sud rekao da se rizik od bekstva može izbeći garancijom treće države, do sada odbrana Tačija nije pružila dokaze koje treća zemlja može dati garancije", zaključuje Paljuši.