Palmer: Nastavak dijaloga nakon rešenja krize na Kosovu, stav Nemačke i Francuske nije iznenađenje

Metrju Palmer
Izvor: Facebook

Specijani predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da zvanični Vašington očekuje da se Beograd i Priština vrate dijalogu, odmah nakon što se reše aktuelne političke okolnosti na Kosovu, objavila je Radio Slobodna Evropa.

Govoreći na "vebinaru" Nemačkog Maršalovog fonda SAD (GMF), Palmer je naglasio da se Vašington ne meša u političke procese na Kosovu ali da želi da vidi da ono ima osnaženu i odgovornu vladu.

"SAD ne žele na bilo koji način uticati na taj proces. Ne želimo da biramo buduću vladu Kosova. Nemamo favorite, niti biramo strane", podvukao je Palmer i dodao:

"Ono što mi želimo da vidimo jeste proces zasnovan na Ustavu Kosova i pravnom okviru Kosova koji će proizvesti reprezentativnu vladu koja je spremna da se uključi u dijalog."

Politička kriza na Kosovu

Kosovo je u iščekivanju odluke Ustavnog suda o tome da li je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o Avdulahu Hotiju kao novom mandataru vlade u skladu sa Ustavom.

RSE navodi da bi Ustavni sud Kosova do 29. maja trebalo da odluči da li je Tačijev dekret ustavan. Kosovska skupština je u martu izglasala nepoverenje vladi na čijem je čelu Aljbin Kurti a Hoti je iz drugoplasirane izborne partije, Demokratskog Saveza Kosova

Kurti je u više navrata izjavljivao kako je specijalni američki predstavnik za dijalog Ričard Grenel bio uključen u rušenje njegove vlade.

Nastavak dijaloga nakon odluke Ustavnog Suda

Odnose između Srbije i Kosova Metju Palmer je kvalifikovao kao "teško postavljen izazovan problem" te je naveo da su takvi bili već duže vreme. On je naglasio da se nada da će se strane vratiti za pregovarački sto i ozbiljno razgovarati o putu ka normalizaciji odnosa.

"Nisam ovde da bih definisao šta bi to bilo. Ono na šta smo fokusirani je da pomognemo da Kosovo da stvori ekonomski prostor, kako bi se osiguralo da mladi ljudi shvate da mogu imati pozitivnu budućnost u zemlji", istakao je Palmer, prenosi RSE.

Uspešna priča u toku pandemije

Palmer je pozdravio spremnost Srbije i Kosova da sarađuju u toku krize zbog korona virusa.

On je podvukao činjenicu da su Kosovo i Srbija mogli da ostave po strani razlike i da sarađuju na pružanju prekogranične pomoći i premeštanju medicinskog osoblja i opreme.

"Ovo je ogroman uspeh za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je Palmer .

Palmer je, kako prenosi Tanjug, rekao da u predlogu Francuske i Nemacke o obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine nema ništa što je iznenađenje.

On je za Glas Amerike, upitan da li je taj predlog koordinisan sa SAD, rekao da stalno razgovaraju o tome.

"Nema ništa u tom predlogu što je iznenađenje. Iskreno rečeno, ko god da na sto stavi nešto konstruktivno - dobro je uradio. Voleli bismo da vidimo da se pitanje formiranja vlade na Kosovu reši što pre, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu. I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo da približimo sporazumu o normalizaciji", istakao je Palmer.