Palmer: Region Zapadnog Balkana shvata, budućnost je u povezivanju

Metrju Palmer
Izvor: Facebook

Zemlje na Zapadnom Balkanu shvataju da njihova ekonomska budućnost leži u regionalnoj saradnji i integraciji u evropsku porodicu naroda i uspešnu ekonomiju, ocenio je danas zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer, prenosi Tanjug.

Palmer je na video samitu koji je za lidere zapadnobalkanske šestorke organizovao vašingtonski Atlantski savet, rekao da je dobar primer nedavne saradnje na ZB projekat "zelenih koridora" koji je nastao i kao odgovor na pandemiju korone, a koji omogućava smanjenje procedura prilikom transporta roba u regionu.

On je na početku konferencije na komentar moderatorke i dopisnice Fajnenšl Tajmsa za jugoistočnu Evropu Valerie Hopkins o "tenzijama" i ulozi Vašingtona poslednjih godina u regionu, rekao da ona ne bi trebala da veruje u sve što pročita u novinama.

"Odnosi između SAD i EU su bili i biće, ako se ja pitam, fundamentalno kooperativni. Imamo istu viziju budućnosti, vidimo zemlje Zapadnog Balkana kao članove EU, kao zemlje koje su sprovele neophodne reforme, i SAD radi u partnerstvuu sa EU na tome", rekao je Palmer.

Naveo je da Amerika na ZB učestvuje u brojnim procesima i naveo primere Severne Makedonije i Albanije i pretpristupnih pregovora te dve zemlje za članstvo u EU, kao i da ta zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se odnosi dve strane normalizovali.

Kaže da SAD snažno podržava taj proces i da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, ohrabruje da se u tome ide napred.

"Mi možemo da podržimo zemlje u regionu da se udruže, da stave ideje na sto, i imamo kooperativan pristup, 'zeleni koridor' je sjajan primer toga. Podržali smo taj projekat, kako bi se institucionalizovala ta ideja, a kako bi se brzo odgovorilo na izazov koji je stvorio Kovid 19", rekao je Palmer.

Kaže da je posebno zainteresovan za ideju širenja "zelenih koridora" koji, prema njegovom moišljenju, osim što uključuje prevoz različite robe, može da se proširi na ceo ZB i EU.

SAD ohrabruju takozvanu "mini Šengen" inicijativu kao i to da drugi uzmu učešća u toj inicijativi.

Palmer kaže da pored promocije zajedničke inicijative i povezivanja regiona, neophodno je da se sprovedu domaće unutrašnje reforme u svim zemljama na ZB, što će im pomoći, kaže, da ubrzaju put ka EU, a ohrabriće i američke investicije.

"Znam da američke kompanije ne gledaju samo regionalnu klimu već i nacionalnu i želeće da znaju da se reforme sprovode, da je vladavina prava institucionalizovana, i da postoji predvidljivo ekonomsko okruženje, koje će im obezbediti povrat investicije", objašnjava Palmer.

To je, kaže, ono što SAD mogu da podrže politički i programski.

Palmer je odgovarajući na pitanje novinarke, rekao da je normalno da u regionu postoje i kineske, ruske, i investicije iz EU.

"To je normalno. Mislim da je sjajno da balkanske zemlje budu otvorene za sve investicije koje dolaze, bez stega, transparentno, da je sve bazirano na vladavini prava, da se ne oslanja na korupciju... sve takve investicije treba da budu dobrodošle".

Sviu regionu, prema oceni Palmera, shvataju da njihova ekonomska budućnost leži u regionalnoj saradnji i integraciji u evropsku porodicu naroda i uspešnu evropsku ekonomsku strukturu.

"To je najbolja moguća budućnost za Zapadni Balkan i predstavlja najbolju moguću klimu za SAD takođe", zaključio je Palmer na onlajn konferenciji.