Palmer: SAD podržavaju produbljivanje odnosa Grčke i Kosova

ek
Izvor: Ekonomia online

Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je danas da je dosledna američka vizija za Zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama i u miru sa svim susedima, prenosi Tanjug.

"Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju Zapadni Balkan ima sam za sebe", rekao je Palmer na video konferenciji "Balkan 2021:Podsticanje regionalne saradnje u post kovid eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju, a to je uvođenje Zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posete Beogradu i Prištini želeo da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dve strane".

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spreči ponavljanje zločina.

Palmer je takođe ponovio da je američki predsednik Džozef Bajden potpisao sankcije u vezi regiona Zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa nemačke diplomatije Hajka Masa koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Severnom Makedonijom kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

"Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona", istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

“Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana”, zaključio je Palmer.

 

Gringo
10. Jun 2021.
Ostavite vise Evropu na miru.Vi Amerikanci svuda zabadate nos.Evropa treba da se distancira od vas i bolje ce biti bez vas.Jer vi samo pravite probleme svuda u svetu stvarate krize sukobe i dovodite do rata.Evropa treba da se makne od Nato pakta bice sigurno bolje i da stvori svoju vojsku Vojska Evrope.