Palmer: Važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu

Metju Palmer
Izvor: VOA

Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima reše preostala pitanja, izjavio je za Glas Amerike pomoćnik američkog državnog sekretara za Evroaziju Metju Palmer.

Povodom najava kosovske vlade da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid, Palmer je rekao da na Zapadnom Balkanu “uvek ima mnogo užarene retorike”, i da je to je dugo pozadina za dijalog.

On je dodao da je veoma važno da se predsednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima.

“Dobro se razume koja pitanja treba da se reše kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak, uz podršku SAD. Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju”, istakao je Palmer.

Na pitanje šta američka administracija planira konkretno da uradi da pokrene dijalog, Palmer je rekao da će raditi u tesnom partnerstvu sa Miroslavom Lajčakom.

On je ukazao na činjenicu da su redovno u kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, da pozivaju dve strane da razgovaraju, rade na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i na svim nivoima naglašavaju vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo.

“To je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže”, kaže Palmer.

Upitan da li veruje da je predsednik Srbije Vučić iskren u nameri da Srbija uđe u EU, Palmer je kazao da misli da je predsednik Vučić apsolutan ozbiljan u toj nameri i da bi voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije.

“To je njegova vizija srpske buducnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tesno sarađujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovođenju neophodnih promena”, kaže Palmer.

Dijalog sa Kosovom je, kako kaže, deo toga, jer bi normalizacija odnosa otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu.
 

Mrki
22. Maj 2021.
Vazno je da se prvo sprovede dogovoreno ZSO. A za priznanje cete malo nikad da sacekate 😉