Pantić-Pilja o akciji Tirane: Rušenje Martijevog izveštaja u SE bio bi neviđen skandal

Savet Evrope.jpg
Izvor: coe.int

Bio bi skandal neviđenih razmera da dođe do toga da se u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope opovrgne izveštaj jednog od izvestilaca, u ovom slučaju Dika Martija, i da svi kažu: to nije bilo tako, iako smo ranije rekli da jeste, kaže za Kosovo onlajn Biljana Pantić Pilja, član delegacije Srbije pri PSSE.

Komentarišući inicijativu pokrenutu u parlamentu Albanije za osporavanje izveštaja Dika Martija i najavu da će se od PSSE tražiti da revidira rezoluciju o trgovini organima na Kosovu usvojenu 2011. godine, Pantić Pilja kaže da ovde nije reč o rezoluciji Dika Martija, već da je njegov bio izveštaj, na osnovu koga je PSSE usvojila rezoluciju o trgovini organima za koju su glasali poslanici 47 zemalja.

„Očigledno je da oni ne idu ka tome da se suoče sa svojim zločinima i sa onim što su radili. Ovo je primer njihove političke igrarije. Nije za rezoluciju PSSE glasala samo Srbija. To znači da bi sada svi koji su glasali za rezoluciju trebalo da pljunu na to što su uradili i da kažu: ne, tako nije bilo. Taj izveštaj je pre usvajanja morao da prođe određenu proceduru, komitete, da se o njemu diskutuje...“, navodi Pantić Pilja.

Po njoj, ovakve akcije ne govore o tome da postoji spremnost za politiku pomirenja i da se pronađu žrtve i prizna krivica, a kako ističe, to pitanje jeste za PSSE.

„Na kraju će se izgleda usvajati rezolucije da su Srbi sami sebi vadili organe i sami sebe ubijali i da ništa nisu uradili teroristi iz OVK“, ironično zaključuje Pantić Pilja.

Inače, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu 2011. godine kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi. Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika, osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Po usvajanju rezolucije, izvestilac Marti je rekao da se "završava jedna etapa u ovom poslu" i da bi međunarodna zajednica "trebalo da izvuče pouku" iz podrške koju je rezolucija dobila tokom glasanja.

"Ovaj posao mora da se nastavi i da dođemo do pravde. Sada se mora pokrenuti pravosudni sistem, ali to mora biti prava pravda, a ne alibi za pravdu", poručio je tada Marti.