Pantović: Održano pripremno ročište za petu optužnicu protiv Zorana Vučkovića, to je nezabeleženo u sudskoj praksi

Ljubomir Pantović
Izvor: Kosovo Online

Pred Specijlanim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas je održano pripremno ročište po petoj optužnici protiv Zorana Vukotića koga tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin. Advokat Ljubomir Pantović ističe za Kosovo onlajn da je nezabeleženo u sudskoj praksi da se za svaki pojedinačni događaj podiže posebna optužnica jer se time krše osnovna ljudska prava i pravo na pravično suđenje.

Na današnjem ročištu Zoran Vukotić nije priznao krivicu, ističe advokat Pantović.

„Optužnicu je nazvao jednom `gomilom laži`, citiram ga, sa čim se ja potpuno slažem. Njegov slučaj je posebno interesantan što je ovo već peta optužnica protiv njega za isto krivično delo, ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Umesto da sud sve događaje za koje se tereti Zoran Vukotić spoji u jedan postupak i vodi jedinstveni postupak, i izrekne, recimo, ako nađe da je kriv jedinstvenu kaznu, njemu se sudi odvojeno za svaki pojedinačani događaj“, istakao je Pantović koji se danas pojavio u ime odbrane umesto kolege, advokata Nebojše Vlajića.koji je Vučkovićev advokat.

Pantović kaže da je proces protiv Vučkovića nezabeležen u sudskoj praksi.

„Ne samo na našem području, nego toga nije bilo ni u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, niti bilo gde, da se za svaki pjedinačni događaj podiže posebna optužnica. Zamislite da se u Haškom sudu gde je suđeno mnogima za ratne zločine, sudi po 10-15 puta, jednom istom licu. Ne, njima je suđeno u jednom postupku za sve inkriminacije koji su im stavljene na teret“, rekao je Pantović.

Pantović je naveo da proces koji je danas vođen nije povezan sa prethodnim događajima za koje se Vukotić tereti, te da je zajednički samo period dešavanja – 1999. godina.

Na predlog tužilaštva, a sa čim se složila i odbrana, današnje suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a Pantović objašnjava da je to učinjeno zbog zaštite jednog od oštećenih u ovom predmetu.

Pantović je rekao da su današnjem ročištu prisustvovali posmatrači iz Misije Euleksa, Oebsa i Fonda za humanitarno pravo.

Podsetimo, 7. novembra Vrhovni sud Kosova potvrdio je presudu Zoranu Vukotiću, koji je već osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Njegov advokat Nebojša Vlajić je tada rekao da će podneti zahtev za zaštitu zakonitosti jer je izricanjem presude Vukotiću prekoračen zakonski maksimum kazne. 

„On je u jednom drugom postupku isto za ratni zločin osuđen na šest i po godina i kada se te dve kazne saberu, to je više od 15 godina, što nije moguće da se izrekne", rekao je Vlajić posle presude Vrhovnog suda.

Vukotić je 2018. godine već proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja 1999. godine do početka juna 1999. godine.