Parlamentarna skupština Saveta Evrope tokom zimskog zasedanja o stanju na Kosovu

Savet Evrope
Izvor: Kosova pres

Parlamentarna skupština Saveta Evrope mogla bi da raspravlja o odnosima Kosova i Srbije na sednici redovnog zimskog zasedanja koje počinje danas i traje. do 27. januara, prenosi Reporteri.

"Bilo je zahteva za raspravu o aktuelnim pitanjima nedavnih tenzija između Prištine i Beograda", najavljeno je na sajtu Parlamentarne skupštine SE.

U međuvremenu, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu, glavna tema sesije biće pravni aspekti i aspekti ljudskih prava rata u Ukrajini, a obratiće se šefica Ukrajinskog centra za građanske slobode i dobitnica Nobelove nagrade za mir Oleksandra Matvijčuk.

Ovo će biti jedna od glavnih tačaka zimske plenarne sednice.

Takođe, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić predstaviće svoju komunikaciju članicama PSSE. Skupština će takođe izabrati predsednika i potpredsednike.

Borba protiv nasilja nad ženama takođe će biti u fokusu sesije, s prvom debatom o seksualnom nasilju u sukobu i drugom zajedničkom debatom o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja.