Pastor: EU izgubila sposobnost da utiče na pregovore Beograda i Prištine

ištvan pastor
Izvor: Tanjug

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenjuje da je Evropska unija izgubila sposobnost da utiče na pregovore Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Pastor je za subotičku Panon RTV naveo da normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ne zavisi samo od sadržaja pregovora, "već i od toga ko ih vodi".

"Pre mesec, ili mesec i po dana, generator tog procesa su bile Sjedinjene Američke Države, i onda smo mogli da se uverimo u trenutno ubrzavanje, pa i nastavak dogovora kada je tu pre desetak dana boravio američki izaslanik i kada je došlo do detaljne razrade Vašingtonskog sporazuma. Nakon toga, kao nastavak, ista ta ekipa je otišla u Brisel i tamo je nastavljeno to trupkanje u mestu, koje već godinama karakteriše ovaj proces", rekao je Pastor.

On je dodao da, prema svim pokazateljima, "Evropska unija u ovom trenutku nema snagu pritiska, ulogu generatora koji bi dao ozbiljnosti ovim pregovorima i koji bi bio dovoljan da albanska strana iz Prištine počne ozbiljno da se ponaša".

Neprihvatljivo je, kako kaže, to što albanska strana redovno radi - stvaraju nemoguće uslove, situacije koje su nerešive, ponižavajuće situacije, i onda kažu da nema pregovora.

"Smatram da je potreban minimum, a to je da se pridržavaju dosadašnjih dogovora i rade na ostvarenju do sada preuzetih obaveza", ocenio je on.

Pastor je dodao da trenutno EU nije sposobna da rešava ni druga pitanja, poput pitanja o proširenju na Zapadni Balkan te da je to i razlog što ove godine Srbija nije otvorila ni jedno od pregovoračkih poglavlja.

"Evropska unije se u protekloj godini bavila pitanjima koja su daleko od teme proširenja. Uvek to objašnjavaju da mi nismo spremni i da su više očekivali, ali u osnovi Unija je zauzeta drugim stvarima, i svaka od država članica ima svoje probleme", kaže Pastor.