Partija "Zajedno za Kataloniju": Instistiraćemo da Španija prizna Kosovo, ali odluku o tome donosi vlada

Zastava Kosovo-Španija.jpg
Izvor: Koha ditore

Šefica poslanika stranke "Zajedno za Kataloniju" u španskom parlamentu Mirijam Nogeras izjavila je za Gazetu eskpres da neće odustati od inicijative da Španija prizna Kosovo ni nakon glasanja u skupštini 25. juna. Dodala je da je stav španskih partija po pitanju priznavanja Kosova ostao isti, navodeći da je to odbijanje povezano sa strahom da bi to mogao biti presedan za eventualno priznanje nezavisne katalonske države.

Za inicijativu, kako kaže Nogeras, očekuju podršku svih katalonskih, baskijskih i galicijskih političkih partija, što ne može reći za španske političke partije.

Dodaje da će pregovarati "do poslednjeg trenutka".

Kaže i da Socijalistička partija,, na čijem je čelu španski premijer Pedro Sančez, nije izrazila nameru da podrži inicijativu.

"Oni imaju isti stav kao i Konzervativna partija. Generalno, za španske stranke ovo je stvar države, neka vrsta crvene linije. Smatraju da bi svako priznanje nezavisnosti Kosova moglo biti presedan za eventualno priznavanje nezavisne katalonske države od strane drugih zemalja. Ovo je pravi strah iza stava španskih političkih partija", navela je Nogeras.

Objašnjava da predlog može proći prostom većinom glasova u španskom parlamentu, ali da na kraju o priznanju nove države može da odluči samo vlada.

Zato španska Vlada ne može biti prisiljena da prizna novu državu, čak i ako bi njihova inicijativa imala većinu u parlamentu.

Na pitanje koji je razlog zbog kojeg "guraju" tu inicijativu i da li misli da bi i druge zemlje članice EU, koje do sada nisu priznale Kosovo, trebalo da to učine, Nogeras kaže da je ta stranka uvek bila za priznanje Kosova kao nezavisne države.

"I tokom svih ovih godina imali smo aktivnu poziciju po ovom pitanju u svim institucijama u kojima smo prisutni: Evropskom parlamentu, katalonskom parlamentu i španskom parlamentu. U Evropskom parlamentu, da podsetim, predsednik Karles Puđdemon, kao poslanik EP, u Briselu stalno gura Španiju da sledi put mnogih drugih članica EU da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu", navela je ona.

Nogeras naglašava da će nastaviti da se zalažu za priznanje Kosova nakon glasanja sledeće nedelje jer je to, kako kaže, "očigledno pošteno pitanje".

"Za nas je to pitanje političkih vrednosti i principa: poštovanje prava na samoopredeljenje svih naroda", zaključila je Nogeras.