Patrijarhu SPC Porfiriju odbijen zahtev da promeni agendu posete Kosovu

Patrijarh Porfirije
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije zatražio je tokom posete Kosovu promenu agende, ali taj zahtev je odbijen, piše Gazeta ekspres.

"Delegacija SPC je tokom posete neformalno zatražila kratkoročnu izmenu dnevnog reda, ali je takav zahtev Kosovo odbilo. Kosovo ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu, poštujući pravo na slobodno kretanje i verske slobode", navedeno je u saopštenju kosovskog Ministarstva pravde.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova potvrdilo je tokom dana Gazeti ekspres da je putem zvaničnih kanala prihvatilo zahtev da se dozvoli poseta patrijarhu Porfiriju i da je odobrilo tu posetu.

Pojašnjavaju da je patrijarh Porfirije, na osnovu Briselskog sporazuma i zvaničnih procedura Kosova, 27. decembra zatražio dozvolu za posetu uoči pravoslavnog Božića, a njegov zahtev odobren "sa jasnim uputstvima da se delegacija uzdržava od upotrebe govora mržnje u odnosu na građane i Vladu Kosova i da se pridržava dnevnog reda posete".

Dodaju da je, iako je Kosovo pokazalo konstruktivan pristup u vezi sa zahtevom srpskog patrijarha, Srbija učinila suprotno odbijanjem zahteva kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje za posetu Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

"Uprkos našim konstruktivnim akcijama, Srbija je bez ikakvog opravdanja odbila zahtev ministra unutrašnjih poslova Kosova da mu se dozvoli poseta 'preševskoj dolini'. Ovakvo odbijanje dokazuje destruktivnost Srbije i nepoštovanje ranije postignutih dogovora", naveli su iz Ministarstva.