Peci: Da bi se rešila situacija na severu Kosova, u dijalog mora da se uključi i NATO

Ljuljzim Peci
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Ljuljzim Peci ocenio je da bi u rešavanje situacije na severu Kosova i dijalog Kosova i Srbije u Briselu trebalo da se uključi i NATO.

"Tolerancija Srbije prema paravojsci na severu i vojnim pretnjama na severu Kosova samo slabi kredibilitet NATO-a, a više od toga služe Rusiji. Da bi se sadašnja situacija rešila, u pregovore u Briselu trebalo bi da se uključi i NATO", napisao je Peci na Fejsbuku.

On je ocenio da bi Kosovu prioritet trebalo da bude bezbednosti građana na severu.

"Kosovo mora da da prioritet bezbednosti svojih građana na severu, pogotovo što do sada nije bilo u stanju da zaštiti one koji su svoje registarske tablice preregistrovali u RKS. Ova bezbednost, a sa njom i jačanje vladavine prava i suvereniteta, ne može se postići bez zajedničkog plana sa SAD i EU", istakao je Peci.

On je rekao da prisustvo Kfora nije u službi Vlade Kosova, već ima za cilj očuvanje mira i bezbednosti.

"Na kraju, moramo da budemo jasni još o jednoj stvari, da prisustvo Kfora nije u službi dnevne agende Vlade Kosova, već radi očuvanja mira i bezbednosti u zemlji. Kada se ove agende poklope, situacija se razvija u korist Kosova", napisao je Peci.