Peti dan protesta na severu Kosova

Jarinje - protest
Izvor: Kosovo Online

Građani na severu Kosova dočekali su peti dan na prelazima Jarinje i Brnjak, noć je protekla mirno.

Nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zameni registarskih tablica, a posebno pojavom teško naoružanih policajaca, građani su odlučni da nastave protest do ispunjenja njihovih zahteva - povlačenja Rosu jedinica i ukidanje odluke o registarskim tablicama.

Iza građana je ostala najhladnija noć od početka protesta, ali su oni ostali jednako odlučni u svojoj nameri da neće otići dok se ne povuče uredba o tablicama.

Građani protestuju mirno na samo stotinak metara od pripadnika specijalne policije.

Na sever pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Na prelazu Brnjak policija je juče pretukla trojicu Srba. Oni su zbrinuti u bolnici u Mitrovici i nisu životno ugroženi.

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zabrinu zbog prebijanja Srba, dodajući da je pitanje za NATO i EU zašto to dozvoljavaju.

"A mi smo im jasno rekli koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom idu naši potezi. Ja verujem u hrabrost našeg naroda, a bude li pokušaja fizičkog ugrožavanja kao 2004. ili progona kao 1995. iz Hrvatske – to se neće dogoditi", naveo je Vučić.

Tani
24. Septembar 2021.
Idite kuci jer sporazum je bio ovakav samo sto politicari u srbiju i iz srpske liste oni se sale sa narodom ljudi