Petković: Atić i njegov gazda Kurti žele da direktno ugroze egzistenciju ljudi

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je “lažni i nelegalni” gradonačelnik Erden Atić, po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, poslao svoje predstavnike u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe direkcije PIO Fonda, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn, u Kosovskoj Mitrovici, i dao im ultimatum da se isele u roku od tri dana.

Petković je istakao da se na ovaj način direktno ugrožava egzistencija i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade u ovoj zgradi i pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima... 

Precizirao je da institucije koje se nalaze u ovoj zgradi, poput PIO fonda, pružaju usluge iz oblasti penzijskog, invalidskog osiguranja za više desetina hiljada korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odeljenja Centra za socijalni rad zavisi čak 120 socijalno ugroženih porodica.

“Ultimatumom i najnovijim potezom Atić i njegov gazda Kurti žele da direktno ugroze egzistenciju ovih ljudi i njihovo pravo na rad i ostvarivanje pomoći. Takav scenario im nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija za desetine zaposlenih i hiljade korisnika socijalnih pomoći koji zavise od rada ovih institucija koje Atić želi da iseli i zatvori”, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da ovakvi “jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi lažnog gradonačelnika”, za koga ni Srbi ni Albanci nisu glasali, dovode do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije, već kako je rekao, direktne eskalacije. 

“Kurti preko svojih posilnih sprovodi poteze koji su direktna pretnja za mir i stabilnost na ovim prostorima, dok međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra ovakve poteze. Dok smo nedeljama slušali međunarodne predstavnike da nelegitimni i lažni gradonačelnici neće donositi nikakve izvršne odluke, svakoga dana na terenu svedoci smo nasilnih i protivpravnih poteza Kurtijevih gaulajtera protiv srpskog naroda, a kojima je jedini cilj da sa severa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko”, zaključio je Petković.