Petković: Bacić napadnut zato što je Srbin, tako se ne gradi pomirenje

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

U selu Dolac juče oko 15 časova napadnut je Srbin koji ima 67 godina, interno raseljen, koji je došao da obiđe svoje imanje. Napadnut je od grupe Albanaca. U Pećkoj bolnici je, zadobio je povrede i to vam sve govori u kakvim uslovima danas žive Srbi na KiM, pogotovo ovde u Metohiji, Klini, Istoku.., izjavio je danas Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Petković, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Kosovu, naveo je da slučaj Dragice Gašić, ali i Ranka Bacića, koji je juče stradao samo zato što je Srbin, pokazuje da ne postoji politička volja u Prištini da se Srbi vrate i da žive na svojim imanjima koja su većim delom uzurpirana.

"Zbog toga još jednom apelujemo, pre svega, na međunarodnu zajednicu i one koji su dužni da osiguraju bezbednost za naš narod na KiM, da se bolje pozabave svojim poslom, da pojačaju patrole u srpskim sredinama i tamo gde sve Srbi žive i da na taj način probamo da sprečimo incidente koji su usmereni prema Srbima“, naveo je Petković.

On je rekao da samo od početka ove godine imamo više od 73 incidenta, što govori da u prvih šest meseci imamo isto broj incidenata koliko ih je bilo tokom cele prošle godine.

"To govori da su ti incidenti rezultat agresivne retorike koja dolazi iz Prištine i ukoliko ne krenemo da poštujemo jedni druge i ne stanemo sa tim teškim rečima, mi ćemo i dalje imati incidente i napade“, ukazao je Petković.

Umesto toga, kako je rekao, treba da se okrenemo dijalogu.

"U Briselu sam pre par dana celom albanskom timu rekao da mi moramo da razgovaramo jedni sa drugima. U tom trenutku Besljimi mi je rekao: „Ja tebe ne želim da slušam“. Ja sam odgovorio: „Ja tebe želim da slušam, jer mi moramo da razgovaramo“. Nama je usud da ovde živimo jedni sa drugima. I moramo da se poštujemo. Ne moramo da se volimo. Ali, ako živimo jedni pored drugih moramo da se uvažavamo“, rekao je Petković.

On je dodao, da ako želimo da gradimo normalizaciju odnosa, da to moramo da činimo na način tako što ćemo da poštujemo jedni druge, a „ne tako što ćemo da proterujemo Dragicu Gašić, prebijamo Ranka.., i da svim tim incidentima zastrašujemo narod koji živi u srpskim sredinama“.

„To nije način kakao se gradi pomirenje na KiM, a upravo pomirenje je neophodno da bismo mogli da krenemo dalje, u pravcu normalizacije odnosa“, zaključio je Petković.