Petković: Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i u Briselu ćemo se držati naših crvenih linija

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, uoči razgovora sa Prištinom u Briselu 4. aprila, da je Beograd uvek bio posvećen dijalogu i da samo dijalog može da donese normalizaciju odnosa koja je neohodna kako bi se obezbedio siguran život, posebno Srbima na Kosovu koji su na svakodnevnom nivou ugnjetavani. Komentarišući to što je predsedniku privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao poziv da se dan uoči sastanka u Briselu javi na izdržavanje kazne zatvora, Petković navodi da je slučaj Todosijevića "slika i prilika tzv. vladavine prava u Prištini".

Petković je za Radio Beograd pojasnio da je za 4. april zakazan nastavak procesa dijaloga na tehničkom nivou.

"Razgovaraćemo i o konkretnim koracima za sprovođenje onoga što smo se dogovorili u Ohridu uz jasno istaknute crvene linije Beograda o kojima je i predsednik Aleksandar Vučić više puta govorio i to nedvosmisleno jasno predočio i međunarodnim predstavnicima i posrednicima u dijalogu, ali i celokupnoj javnosti", kazao je Petković i podsetio da su crvene linije Beograda da se neće saglasiti sa članstvom Kosova u UN, kao i da Beograd neće priznati Kosovo ni de fakto, ni de jure.

O svemu drugome što je dogovoreno u Aneksu, kako kaže Petković, može da se razgovara i da se razmotri način implementacije.

Navodi da ima dosta važnih stvari koje bi trebale da se implementiraju i ukazuje da kada se pogleda i sam tekst Aneksa vidi se da je među prvim obavezama, obaveza Prištine da formira ZSO i to u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga.

"Sve ono što poslednjih dana možemo da čujemo da govore u Prištini kako bi izbegli tu svoju obavezu formiranja ZSO, da će je formirati u skladu sa odlukama njihovog tzv ustavnog suda, na osnovu jednostranog pisma Mogerinijeve Isi Mustafi ili na osnovu nekakvih novinarskih članaka, to je apsolutno bespredmetno. Zna se tačno šta je dogovoreno u Briselu, reč je o prvom sporazumu iz 2013. godine, te iste godine je donet i plan implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Priština, imamo sporazum o delokrugu i mandatu upravljačkog tima i zatim opšti principi za ZSO iz 2015. godine gde je jasno definisano koje su suštinske nadležnosti zajednice, koji su njeni ciljevi, organi, kako funkcioniše uključujući i tačku 16 koja tačno propisuje da Beograd finansira ZSO", rekao je Petković.

Na pitanje da prokomentariše izjave Aljbina Kurtija da dogovor iz Ohrida ne predviđa autonomiju za Srbe, Petković kaže da je nakon povratka iz Ohrida u Prištini opsadno stanje gde demonstranti svakodnevno žele da istaknu da ZSO je neprihvatljiva.

Navodeći da je to lično i stav Kurtija, Petković kaže da je zato nakon sastanka u Ohridu, predsednik Vučić bio vrlo oprezan kada je rekao da se "nadamo da ćemo ići u pravcu normalizacije odnosa".

Međutim, kako primećuje direktor vladine kancelarije, s obzirom da već 10 godina Priština odbija da formira ZSO, ona očigledno svojim novim izjavama pokazuje da nije spremna da ide u tom pravcu.

"Ali, to je stvar za Prištinu i međunarodne predstavnike koji su dužni da nateraju Prištinu da ispuni tu svoju obavezu. Apsolutno će se videti ko je taj koji se drži dijaloga, a ko ne želi dijalog. Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i zbog toga i ovog puta idemo da razgovaramo jer jedino razgovor i dijalog može da obezbedi normalizaciju odnosa što nam je preko potrebno i da sarađujemo i da imamo slobodu kretanja i da imaju normalan život svi ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, pogotovu Srbi koji su ugnjetavani i koji gotovo svakodnevno preživljavaju i napade i institucionalno nasilje", naveo je Petković.

Dodao je da to što je Ivanu Todosijeviću stigao poziv da se dan uoči sastanka u Briselu javi na izdržavanje kazne zatvora "slika i prilika tzv. vladavine prava u Prištini".

"Todosijević je žrtva političkog progona", kaže Petković.

Ističe i da nije prvi put da Priština poteže za takvim jednostranim potezima pred odlazak u Brisel jer, kako navodi, želi da na taj način dodatno zakomplikuje razgovor.

"Oni to rade jer im nije stalo do dijaloga. U slučaju Todosijevića je apsolutno sve totalno jasno jer je reč o kršenju Briselskog sporazuma, posebno u tački 10, gde se jasno kaže da apelaciona veća moraju da budu većinski srpska za one slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina. U slučaju Todosijevića, ali i svih drugih slučajeva Srba, uvek su odlučivali troje sudija albanske nacionalnosti, a treba da bude suprotno - dvoje sudija srpske nacionalnosti i jedan sudija albanske nacionalnosti, ali to se ne dešava jer Kurti želi da se dodatno osveti i Todosijeviću i drugim Srbima koji slobodno misle i zato ga osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči", kazao je Petković.

Naglašava da se na taj način na velika vrata uvodi verbalni delikt na prostoru Kosova.

"Zapitajte se šta znači kada Priština s jedne strane oslobađa Azema Kurtaja koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu u Gotovuši dok su nosili Badnjake i pušten je u kućni pritvor, a s druge strane zbog izgovorene reči, zbog onoga što je Todosijević rekao šta se zapravo dešavalo u Račku, on je optužen, a zatim i osuđen na godinu dana zatvora", dodaje Petković.

Petković ističe da je mnogo problema na svakodnevnom nivou i kaže da je očigledno da Kurti jednostranim potezima želi da oteža proces dijaloga.

S druge strane, kako navodi, Beogradu je važno da učini sve da zaštiti srpski narod, osigura bezbednost i očuva "kakav - takav" mir.

U tom smislu osvrće se i na opoziciju iz Beograda koja, kako navodi, "priča o jurišu na Đakovicu i Kačanik, ali iz beogradskih kafića i svojih kancelarija u Beogradu i kaže da to jasno pokazuje da nemaju nikakav odnos prema Srbima na Kosovu".

"Ne razumeju probleme sa kojima se suočavamo jer da su razumeli težinu problema učinili bi nešto za srpski narod i za Kosovo dok su bili na vlasti, a ne da na tacni predaju Prištini nezavisnost Kosova, gde ništa nisu učinili da spreče neko priznanje za razliku od vremena od kada je Vučić na vlasti kada je 27 država povuklo priznanje Kosova. Tako se bori za Kosovo i Metohiju, pametno, odgovorno, ulaganjem u srpske sredine, u vrtiće, puteve, nove škole, bolnice, stanogradnju, sve su to pokazatelji da kada je država jaka možemo da pomognemo i više i bolje naš narod na KiM, a pre svega da sačuvamo mir na čemu ćemo insistirati i u narednom periodujer jer to jedini način da sačuvate živote tim ljudima. Morate da vodite računa podjednako o Srbima na severu i jugu KiM", poručio je Petković.