Petković: Beograd neće dozvoliti da Srbi sa KiM budu žrtve iracionalne Kurtijeve politike

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je da Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Petković je dodao da Kurti zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je istakao i da Beograd očekuje od Kurtija da umesto pretnji počne da primenjuje sporazume, a od EU da utiče na njega da se uzdrži od sličnih izjava, 

Kako je rekao, upravo je to svrha izgovorene prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti.

"Činjenica je da bi Aljbinu Kurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013 godine, a drugi 2015 godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo", rekao je Petković.

Istovremeno, ističe Petković, nesuvislo je da Kurti optužuje Srbe na severu Kosova i Metohije zbog neplaćanja struje, jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.

"Upravo zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, trudimo se da se kroz dijalog u Briselu izborimo za rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu, da bismo sačuvali prekopotrebni mir i stabilnost na prostoru KiM. Zbog toga ovakve neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma", zaključio je Petković.