Petković: Bez Beograda nema rešenja, Priština to mora da shvati

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, istakao je da je više nego jasno da Priština jasno pokazuje da ne želi nikakav kompromis, ali da se ipak nada zdravom razumu i da će na kraju i Priština shvatiti da samo u razgovoru sa Beogradom, može doći do rešavanja kosovskog čvora.

“I sada je svima jasno da bez Beograda nema rešenja, i zato je važno da nastavimo da razgovaramo. Mi ćemo insistirati na pregovorima, ali sa druge strane, videćemo da li će Priština u tome učestvovati ili ne. Imamo i zaključke koje smo doneli, gde jasno pokazujemo koji će naš odgovor biti ukoliko ne dođe do formiranja ZSO”, napomenuo je Petković.

Prema njegovim rečima, naše je da se borimo, da dijalogom i svim onim što dogovorimo branimo naš narod, da se trudimo i da pred međunarodnom zajednicom, ali i na svakom drugom mestu, činimo sve da se naš narod zaštiti.

"Zato Albanci neće dijalog. Vidite šta kaže Hoti, zašto da idemo pregovaramo, on jasno govori da njima kompromis ne treba. Težak je posao pred gospodinom Lajčakom i ove najnovije izjave koje se direktno odnose na rušenje dijaloga, između ostalog pokazuje i stav Prištine i prema Lajčaku, i to nije prvi put. Mi se tako ne ponašamo, uvažavamo gospodina Lajčaka, uvažavamo EU, sve što smo dogovorili, sve što smo potpisali, naša strana je ispunila”, podsetio je Petković.

"Ako ono što se dogovara u Briselu bude sutradan, ili kroz par meseci poništeno kroz tzv. Ustavni sud u Prištini, koji je smisao pregovora, zašto se onda dogovaramo? Mi ne priznajemo tzv. Ustavni sud Kosova, pa zato i idemo u Brisel da razgovaramo, da nađemo politička rešenja, koja će omogućiti bolji život i srpskog i albanskog naroda. Ali, ako sve ono što se dogovorimo, treba da dođe u Prištinu i da tamo da bude poništeno, pa time je Priština pljunula i na samu EU koja je odgovorna za sprovođenje svega onoga što je dogovoreno. Tako je bilo i sa ZSO“, ocenio je Petković.

Podsetio je da je prošlo 2.272 dana od kada nije formirana Zajednica srpskih opština.

 “Šta je onda kompromis? Kompromis nije da jedni sve izgube,a drugi sve dobiju. Kompromis podrazumeva da se nađemo, ako možemo negde na sredini, pa da onda zajedno izgubimo, i zajedno dobijemo. Neka niko ne misli da će Srbija priznati Kosovo,a da će dobije jedno veliko ništa,a koje možda može da se čita tako da se olakša put Srbiji ka EU. Mi tražimo konkretno, jer ovde stoje konkretni ljudi sa konkretnim problemima”, rekao je Petković.

Napominje da Hoti jasno poručuje da Priština ne želi nikakav kompromis i da je to njihova politika.

“To i Tači govori kada kaže da u Briselskom sporazumu treba da postoji samo jedna tačka, a koja je lažna, nepostojeća, koja ne postoji u agendi, a to je nekakvo tzv. međusobno priznanje, a da onda nakon toga usledi sve ono što su životna pitanja, ono o čemu treba da se razgovara“, ocenio je Petković.

Istakao je da je činjenica da predsednik Aleksandar Vučić čini sve i zbog njega je i obnovljen dijalog.

"I u našem interesu je da razgovaramo, koliko god da je teško,koliko god da je potreban ozbiljan stomak za sve ono što slušate sa druge strane stola kada ste u Briselu. Moramo zbog našeg naroda i naše budućnosti. Mora da dođe do tog istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda koja treba da predstavlja osnov za budućnost i napredak. Suština je u tome da razgovorima mi između ostalog i čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Petković.

Ja
13. Oktobar 2020.
Zso mora biti to je vazno za celi narod sto tamo zive
Ja
13. Oktobar 2020.
Narod nemoze vise dosta su izgubili dosta su svasta doziveli ako jos to traje narod nece imati vise snage da izdrzi mnogo su i patili i to svi znate dosta je bilo!