Petković: Bisljimi bežao od tema, novi tehnički razgovori polovinom oktobra

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će se nova runda ekspertskog dijaloga održati u drugoj polovini oktobra, prenosi Tanjug.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

"To nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje", rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delegacije Besnik Besljimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

"Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja, Besljimi je bežao od tih tema nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima, za razliku od Beograda, jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala", rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je kazao i da je Besljimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta Kosovu rekao da su razlog "zapaljive i provokativne izjave".

"Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku, gde sam govorio šta Srbija čini za narod na Kosovu i Metohiji, i videlo se da nisam prekršio sporazum", rekao je Petković.

On je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou. Kako je rekao, Besljimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

"U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine", rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

Kako je naveo, razgovori o konkretnim stvarima i poštovanje postignutih sporazuma jedini su način da se dođe do proboja u pregovorima i da se postigne normalizacija odnosa.

"Do napretka može da dođe tako što ćemo pričati o konkretnim stvarima svaki put kada se ovde u Briselu sretnemo i da, kada je reč o sporazumima, ne politizujemo pitanja iz energetike, iz pravosuđa, kao ni formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ispunjavamo ono što je dogovoreno", rekao je Petković odgovarajući na pitanje novinara.

On je podsetio da je 3.064 dana prošlo otkako je potpisan Briselski sporazum i da Priština osam godina odbija da ga primeni.

"Mi sve vreme to ponavljamo kao papagaji, jer nam je to veoma važno. Ceo Briselski sporazum, ceo dijalog počiva na ZSO. Bez ZSO nema ostvarenja kolektivnih prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer nam je pre svega bitno da sačuvamo naš narod i da zaštitimo njihovu bezbednost", istakao je Petković.

Sastanak u Briselu, kako je dodao, bio je prilika da pomene sve incidente, a bilo ih je 93, koji su se desili od početka godine na KiM.

"Povećan je broj tih incidenata, napada na našu decu, napada na starije ljude, obijanje naše imovine, skrnavljenje hramova, grobova", upozorio je Petković.

Ja
08. Septembar 2021.
Od svega beze! tako se nemoze vise!lazu ogromno! izbegavali vremena preterano ! neznam zasto verujete lazovima ni bi ja njih vise cekala njihovo vremena je proslo !!!
Косовац
08. Septembar 2021.
Нема ништа од тога само одуговлачите агонију птеосталих Срба на Косову и Метохји.
Moi
08. Septembar 2021.
Bravo bislimi