Petković: Bisljimi je u Briselu bio manji od makovog zrna

Petar Petković - izjava Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Zvečanu da je potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi u Briselu "bio manji od makovog zrna"

"Umesto što Priština preti na sve moguće načine, što Bisljimi izjavljuje da treba ukinuti nekakve paralelne opštine, da bi to njima bio uslov za formiranje Zajednice srpskih opština, on tako nešto nije pomenuo u Briselu gde je bio manji od makovog zrna", rekao je Petković, osvrćući se na današnju objavu potpredsednika kosovske vlade o ZSO i o Briselskom dijalogu.

On je dodao i da mu nije jasno na koje opštine i paralelne insitucije Bisljimi misli.

"Ovde smo svoj na svome i kada mi ovde imamo naše opštine i institucije, koje su stare više decenija i institucije stare više vekova i nikoga ne ugrožavamo, ovde živimo, ovde naši ljudi rade, ovde želimo da gradimo svoju budućnost. Ali očigledno Priština ne želi da formira ZSO, pronalazi najrazličitije razloge zbog čega to neće da uradi – sada govori da je potrebno ukinuti nekakve paralelne instiittucije, a pitanje je koji će biti neki sledeći zahtev – da li će taj sledeći zahtev da bude da više ne bude Srba na Kosovu i Metohiji, pa kada se to ispuni, da onda formiraju Zajednicu srpskih opština. Onda se samo pitam za koga se formira Zajednica srpskih opština?", istakao je Petković.

On je dodao da je bolje da se umesto te "prazne priče" Priština vrati dijalogu i ispunju svih sporazuma.

"Jer Zajednica srpskih opština jeste uslov svih uslova ako hoćemo da idemo dalje, a želimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, jer bez toga nema napretka ni budućnosti. Želimo da ovde ostanemo i opstanemo, zato smo povsvećeni dijalogu, posvećeni miru", poručio je Petković.

On je dodao da je danas u Zvečanu prisustvovao potpisivanju ugovora za 65 gerontodomaćica, koje će dobiti posao.

"To mnogo znači za naše žene koje su na Kosovu bile bez posla a sada su dobile zaposlenje. Ovo će puno značiti i za naše najstarije sugrađane, jer će sada o njima brinuti gerontodomaćice. Ovaj porojekat sporovodimo posledenje tri godine", rekao je Petković.

On je dodao i da danas opština Zvečan proslavlja 30 godina od osnivanja i dodao da istorija Zvečana seže sve do doba Nemanjića.

"Danas je uručena povelja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je odlukom priovremenog organa opštine Zvečan postao počasni građanin Zvečana, za sav njegov lični trud, napor i rad, i kada je reč o izgradnji Sunčane doline i kada je reč o izgradnji Rajske banje i brojnih zgrada za mlade bračne parove u opštini Zvečan kao i za mnoge druge projekte, a na kraju krajeva za odlučnu borbu predsednika Vučića za narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je srećan što je i danas na Kosovu i dodao da će i sutrašnji dan provesti na "prostoru naše južne pokrajine".  

"Predvideo sam da se sretnem i sa Dragicom Gašić. Nakon našeg susreta u Gračanici na Vidovdan predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije i predstavnici privremenih organa, mi smo tri puta obišli Dragicu, srpsku mučenicu i heroja koja se vratila u Đakovicu, da popričamo i vidimo šta možemo da pomognemo", rekao je Petković.

On je istakao da Dragicu Gašić očigledno žele da proteraju iz Đakovice, samo zbog toga što je Srpkinja i što je odlučila da bude "svoj na svome i u svom stanu".

"Sramota je na obrazu mnogih međunarodnih organizacija koje su vrlo mlako pomenule slučaj Dragice Gašić, a reč je o kršenju osnovnih ljudskih prava, a jedno od tih prava jeste i pravo na povrartak. Onda se pitaju zbog čega se Srbi ne vraćaju na prostor Kosova i Metohije - kada vide slučaj Dragice Gašič ko bi se i vratio? Zato i ne čudi što je  broj onih koji su se vratili od 1999. godine do današnjeg dana manji od dva odsto", poručio je Petković.

Xhevdet
13. Jul 2021.
Zajednica po ustavu kosova i taqka