Petković: Brutalna hapšenja Srba po nalogu Kurtija, želi etnički da očisti KiM

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da se današnja brutalna hapšenja i kidnapovanja Srba i severno i južno od Ibra od strane pripadnika kosovske policije vrše isključivo po nalogu Aljbina Kurtija koji želi da protera Srbe sa KiM.

"Ovo je primer etničkog čišćenja KIiM jer sve ono što u poslednjim godinama radi Aljbin Kurti ima za cilj da protera srpski narod sa vekovnih ognjišta. To je nastavak etničkog čišćenja. Kurti je taj koji želi da izazove rat i on i pored svih pritisaka međunarodne zajednice očito ima podršku nekog, pre svega onih koji govore o dve strane, iako je isključivo Kurti kriv", naveo je Petković.

Kurti, naveo je Petković, nastavlja sa svojim nasilnim ponašanjem. 

“Dobro znate da u poslednja dva meseca Srbi bukvalno ništa nažao nisu učinili. Nikoga nisu napali, žive svoje živote kako znaju i umeju. Zbog čega ova hapšenja? Zbog čega imamo ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija? Kako se osećaju Srbi u Prilužju, Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu kada vide ogroman broj formacija kosovske policije koji sa dugim cevima hapse nedužne ljude, penzionere… Neka nam kažu sa Zapada da li mogu da obuzdaju Kurtija, pa da znamo gde smo”, rekao je Petković.

Naveo je da je Kurti današnjim hapšenja trojice Srba na Kosovu započeo sa realizacijom njegove pretnje izrečene u Briselu – da će Srbi da pate i da plate.

„Današnja brutalna hapšenja trojice Srba, od strane Rosu policije, nastavak su politike etničkog čišćenja Aljbina Kurtija prema Srbima sa KiM. Očigledno je on krenuo u realizaciju pretnje koju je izrekao u Briselu da će Srbi da pate i da plate“, rekao je Petković na pres konferenciji.

Podsetio je da je policija danas brutalno uhapsila Iliju Elezović u Severnoj Mitrovici, starijeg čoveka i domaćina koji je težak onkološki bolsenik, i odvela ga u pravcu Prištine. Zatim u Zvečanu, blokirajući celo mesto, i Dragana Milovića, oca troje dece. Danas je uhapšen i treći Srbin, 73-godišnji Zoran Kostić, stric predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn. Sve njih su, naveo je Petković, bukvalno kidnapovali. 

"U otimanju i hapšenju Kostića učestvovali su i radnici prištinske Elektrodistribucije. Pozvonili su mi, on im je otvorio da navodno provere brojilo. I u tom trenutku kada je izašao, došao je džip civilnih tablica i trojica policajca su ga bukvalno ugarala i odvela u pravcu Prištine", ispričao je Petković.

Dodao je da je u toku i akcija Kosovske policije u Kajkovu, gde su policajci i dalje prisutni u većem broju.

„Valjda sa namerom da i tamo nekog uhapse“, konstatovao je Petković.

On je upitao zašto se sve ovo dešava nakon poslednje rudne dijaloga u Briselu i može li međunarodna zajednica da zaustavi Aljbina Kurtija.

„Neko mu daje dozvolu za šikaniranje Srba, a ko je taj uskoro će se saznati“, rekao je Petković.

Tražićemo hitnu sednicu Saveta bezbednosti o situaciji na KiM

On je rekao da će o svim tim stvarima govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Istakao je da se sa njim čuo telefonom i da mu je rekao da će održati još sastanaka o svim incidentima na Kosovu, kao što je i do sada razgovarao sa svim relevantnim međunarodnim predstavnicima.

“Dobili smo nalog predsednika Aleksandra Vučića da krenemo sa svim pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM i nameri Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor Kosova i Metohije gde srpski narod živi na svojim vekovnim ognjištima”, rekao je Petković.

Sramne i nedopustive pretnje Svečlje

Povodom poruke ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje da će predsednik Vučić biti uhapšen ukoliko dođe na Kosovo bez najave i dozvole prištinskih institucija Petković je poručio je da su takve pretnje sramne i nedopustive. 

"Sramno je i nedopustivo da nekome ko vodi dijalog na visokom nivou, u kojem treba da se dogovaramo o normalizaciji, vi pretite hapšenjem, a samo par meseci pre toga pretite hapšenjem njegovom sinu na KiM", rekao je Perković.

Po sporazumu, kaže, zvaničnicima Srbije ni ne treba Kurtijeva dozvola za ulazak na Kosovo, već se samo šalje najava.

Ali, ukazao je, Priština i to, kao i sve drugo iz sporazuma, zloupotrebljava.

"Umesto da samo obezbede pratnju, brane posete. I meni su u više navrata zabranili dolazak na KiM, ne navodeći razlog. Samo kažu - zabranjen ulazak na teritoriju Kosova", rekao je Petković.

Na pitanje šta Srbi mogu da očekuju na Kosovu, odnosno od koga da očekuju zaštitu, Petković naglašava da je ovo pravi trenutaka kada predstavnici međunarodne zajednice treba da se izjasne da li mogu da zaustave Aljbina Kurtija.

Krajnje vreme da se Kurti zaustavi

“Da li to može da uradi Kfor, Euleks ili bilo ko drugi na bilo koji način da se zaustavi progon srpskog naroda na KiM. Imate dijalog na visokom nivou, dva saopštenja Đuzepa Borelja koje je dato u ime 27 država članica EU, gde se posebno poziva Kurti da zastane i prestane da šikanira Srbe i da krene u pravcu deeskalacije. A mi sada imamo samo goru situaciju”, rekao je Petković.

Naglasio je da se borba za srpski narod nastaviti bez obzira na sve.

Komentarišući protivpravnu eksproprijaciju koja se dešava u opštini Leposavić, Petković kaže da su upućena sva potrebna pisma i dokazi međunarodnim predstavnicima.

“Sa svima razgovaramo, ne samo kada je reč o tom pitanju, već i kada je reč o pokušaju da se oduzme licenca MTS-u, da se isele Srbi iz zgrade u Bošnjačkoj mahali gde su srpske institucije i kada je reč o zaustavljanju srpske robe. To su sve stvari koje smo predstavili međunarodnoj zajednici pored svih ovih hapšenja”, rekao je Petković.

Zaključio je da Aljbin Kurti izaziva nemire i krizu koji ima za cilj izazivanje rata.

“Mi sve vreme pozivvamo na mir  strana smo koja pokazuje da je opredeljena za dijalog i kompromisna rešenja. Činićemo sve da se u političkom i diplomatskom smislu zaustavi Aljbin Kurti. Moramo da sačuvamo mir”, istakao je on.