Petković danas u Briselu, sutra razgovori o ZSO i zabrani dinara

Beograd_240315_Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković putuje danas u Brisel gde će u utorak imati razgovore na tehničkom nivou o pitanjima važnim za deeskalaciju, uključujući formiranje ZSO i zabranu upotrebe dinara.

Petković je ranije najavio da će ključna tema sastanka biti Zajednica srpskih opština, ali i druga važna pitanja.

"Tema je svakako ZSO, kao prva i osnovna tema, ali i druga važna pitanja za deeskalaciju, a u okviru njih pre svega pitanje dinara i zabrana Srbima da primaju plate, penzije na Kosovu, i svega što dovodi do humanitarne katastrofe", objasnio je Petković za RTS.

On je rekao da je zbog odluke Prištine da zabrani dinar bilo nužno postaviti mobilne ekspoziture Poštanske štedionice na administrativnim prelazima.

"Činjenica da je do sada preko 90 miliona dinara podignuto pokazuje neophodnost tih mobilnih ekspozitura Poštanske štedionice. Probaćemo i učiniti sve što je do nas da se ponovo uspostavi platni promet i vrati isplata plata i penzija na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković.

On je dodao da će pregovarački tim Beograda učiniti sve kako bi se ponovo uspostavio platni promet i omogućila normalna isplata plata i penzija koja stiže iz Srbije.

Kako je ranije saopšteno, Prištinu će sutra predstavljati glavni pregovarač Besnik Bisljimi.