Petković: Fon Kramon bolje da protestuje jer Priština ne formira ZSO, nego što napada Srpsku listu

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da bi Violi fon Kramon bolje bilo da žali i protestuje zbog činjenice da Priština 10 godina odbija da ispuni svoje obaveze i formira Zajednicu srpskih opština, koja je dogovorena u okviru dijaloga u Briselu, nego što napada Srpsku listu zbog neizlaska na izbore.

"Za žaljenje je to što Viola fon Kramon neće da vidi da je problem u  Aljubinu Kurtiju, koji hoće da bude faktički gradonačelnik svih opština na severu KiM sa dva odsto podrške albanskih glasova. Dodatno, neskrivena albanska lobistkinja umesto da kritikuje svoje prištinsko čedo zbog nepoštovanja potpisanih obaveza, ona okrivljuje zvanični Beograd bez ikakvih dokaza da stoji iza odluke Srba s KiM o bojkotu izbora", naveo je Petković u saopštenju.

Direktor kancelarije za KiM je dodao da bi Fon Kramen trebalo da "pre nego što napadima na Beograd nastavi da zarađuje platu, pogleda izjavu srpskog naroda s Kosova i Metohije od 5. novembra 2022. godine koji je tada jasno naveo da nema povratka u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština, u skladu sa briselskim sporazumom". 

"Zato, ako joj je toliko stalo do učešća Srba na izborima na KiM, neka natera Prištinu da formira ZSO i povuče svoje ilegalne specijalne jedinice sa severa koje tamo nemaju šta da traže! Nisam video da je gospođa Fon Kramon juče tako glasno kritikovala Prištinu koja 10 godina odbija da sprovede svoje obaveze iz dijaloga, ili obaveze postoje samo kada je Beograd u pitanju, a Prištini se sve prašta?", poručio je Petković.

Dodao je da "ako je tako, neka kaže jasno i direktno, a neka nam ne vređa inteligenciju zamenom teza da su Srbi sa KiM i zvanični Beograd za nešto odgovorni". 

"Srbi sa severa KiM su 10 godina bili u institucijama i učestvovali na izborima, pa nije formirana ZSO i to je istina kojoj gospođa Fon Kramon treba da pogleda u lice", poručio je Petković. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je da je bojkot vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova od strane Srpske liste velika greška, i dodala da ne očekuje da će doći do većih tenzija.