Petković: Formiranje ZSO nije stvar želje Kurtija, već obaveza iz Briselskog sporazuma

Petar Petković
Izvor: Printscreen, Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje kosovskog premijera Aljbina Кurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju Petkovića, to što se Кurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike.

"To što bi slanjem svojih falangi straha na sever Кosova i Metohije, maltretiranjem Srba u Velikoj Hoči i dečice u Leposaviću, Кurti da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranja Zajednice srpskih opština, te nasilno pokušava da okupira srpske sredine, neće mu proći", poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, Albancima na severu Kosova "ne fali dlaka sa glave, dok su Srbi danonoćno maltretirani".

"Čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na sever pokrajine, kada nijednom Albancu koji živi u mešovitoj sredini na severu КiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe na Кosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, danonoćno maltretiraju? Svima je jasno da je čista laž objašnjenje Prištine da su albanski policajci poslati na sever da bi zaštitili Albance", naglasio je on.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da ZSO nije samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Кosova koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im ona obezbeđuje.

"Кada su želje Aljbina Кurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna i jedina opsesija da Srba ne bude na Кosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru КiM, da protera državu Srbiju sa КiM, ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti", saopštio je Petković.