Petković: I zapad shvata ko je krivac za zastoj u dijalogu

Zapad shavata ko je kriv
Izvor: Večernje novosti

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je otkazivanje posete američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona još jedan pokazatelj da na Zapadu sve više shvataju i glasno govore o tome da je albanska strana glavni krivac za zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Petković smatra da je Bolton otkazao posetu Beogradu i Prištini jer nema sa kim da razgovara u Prištini i istakao da Zapad direktno osuđuje Prištinu za prekid dijaloga.

''Više se ne kaže da su obe strane odgovorne i da treba da se suzdrže, sada je jasno da je Priština glavni krivac'', rekao je Petković za TV Pink.

Na pitanje da li se može očekivati ubrzanje određenih rešenja posle otkazivanja posete, Petković je rekao da Zapad ima nameru da ubrza ceo proces oko dogovora Beograda i Prištine, ali da je važna suština tog dogovora.

''Mnogi pominju rokove za dogovor Beograda i Prištine, ali ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno ističe, što jeste suština, da može Zapadu da se žuri, ali da je važno šta će predstavljati krunu tog dogovora i šta predlažu na Zapadu'', kazao je Petković.

Podsetio je da je Vučić izašao sa idejom razgraničenja koja je, kaže, dočekana na nož na našoj unutrašnjoj političkoj sceni, te naglasio da je nemoguće da o rešenju za KiM odlučuju samo oni koji su priznali nezavisnost Kosova.

''Nećemo ući u proces u kojem Srbija do kraja treba da bude ponižena i da sve izgubi. Mi smo sve vreme govorili da je potrebno postići komporomis u kojem će obe strane jednako dobiti ili izgubiti. Sada se to konačno shvata na Zapadu, odnosno u Beloj kući'', istakao je Petković.

Govoreći o političkoj situaciji u Prištini, ocenio je da su ''svi protiv svih'' i da vlada rat između albanskih političkih stranaka oko prevlasti.

''Iako to slabi albansku političku strukturu, ujedno je loše za Srbiju, jer se oni u borbi za vlast utrkuju ko će biti oštriji u tvrđoj politici prema Srbima, što može da izazove različite reakcije pogotovo kada krene izborna kampanja'', kazao je Petković.

Podvukao je da država Srbija neće dozvoliti da bilo ko napada srpski narod na KiM i ugrožava njegovu bezbednost.