Petković: Ponovili smo naš predlog, Priština nije spremna na kompromis

Petar Petković Brisel
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je posle sastanka u Briselu da je delegacija Beograda tokom današnje runde dijaloga iznela izbalansiran predlog za rešenje problema platnog prometa, ali da Priština nije spremna na kompromis.

"Mi smo još jednom ponovili naš stav, naš predlog koji je izbalansiran, koji podrazumeva kompromisno rešenje. S druge strane, s prištinske strane, nije postojala dovoljna volja", naveo je Petković, prenosi Juronjuz.

Kako je istakao, delegacija Srbije je iskoristila priliku da još jednom ukaže na težak položaj srpskog naroda na Kosovu zbog nemogućnosti da prima plate i penzije.

Kako je istakao, Beograd je posvećena strana i traži rešenja u okviru dijaloga, a jednostrani potezi Aljbina Kurtija ne mogu da budu nikakav osnov za normalizaciju odnosa, niti razgovor u Briselu može da posluži kao platforma za prihvatanje ili primenu jednostranih i nasilnih odluka Prištine prema srspkom narodu na KiM.

"Još jednom smo se snažno založili da što hitnije dođe do formiranja ZSO, istakao sam da je prošlo više od 4.000 dana otkako je Priština stavila potpis i to je njena obaveza da formira ZSO", poručio je Petković. 

Prema njegovim rečima, "sve što nam se do današnjeg dana dešava i svi problemi sa kojima se suočavamo ne bi ni postojali da imamo formiranu ZSO".

Ipak je važno težiti kompromisu, poručio je Petković.

"Mi na tome insistiramo i da se nađe održivo rešenje u okviru dijaloga kako bismo očuvali mir i stabilnost", naglasio je Petković.

Petković je najavio da za desetak dana očekuje još jedan poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za razgovor na temu dinara i plaćanja. 

"I dalje smo udaljeni kada je reč o stavovima Beograda i Prištine", zaključio je Petković.