Petković: Jednokratna pomoć za Srbe na KiM biće isplaćena do kraja maja

Petar Petkovic
Izvor: Print Screen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je trebalo da u Zvečanu uruči ključeve novoizgrađenih stanova i u Gračanici poseti nedavno pretučenog mladića, ali mu je to onemogućeno jer Priština nije dala pristanak, prenosi RTS.

Ovoga puta iz Prištine je stiglo obaveštenje da se Petkoviću ne dozvoljava ulazak na Kosovo zbog pandemije iako su, kako Petković kaže, i on i njegov tim i vakcinisani i revakcinisani.

"Danas je trebalo da uručim ključeve 12 novih stanova, a zatim u Gračanici da posetim mladića koji je pretučen pre dva dana od strane trojice Albanaca, samo zato što je išao svojom ulicom. Ne znam šta razmišlja Kurti i vlada prištine kada glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma", rekao je Petković za RTS.

Prema rečima Petkovića Prištini kada odgovara dozvoli ulazak, a kada ne odgovara zabrani.

"Ovo ne doprinosi dijalogu već ga podriva, a Priština pooštrava antisrpsku retoriku. Beograd se striktno drži svih sporazuma potpisanih u Briselu. Obavestili smo sve relevantne institucije, a na ovom primeru se vidi ko poštuje a ko krši procedure. Nemamo iskrenog sagovornika u Prištini, spremnog na razgovor", istakao je Petković.

Dodao je da je cilj njegove posete bio između ostalog i da umiri srpski narod i da im kažem da ne nasedaju na provokacije.

"Nećemo da dozvolimo provokacije i dalje ćemo da čuvamo mir. Ja molim Prištinu da se ne igraju sa Srbima i da ne ohrabruju ekstremiste da napadaju naše crkve, našu kulturnu baštinu i ljude", naglasio je Petković.

Istakao je da je usvojen zaključak vlade koji će omogućiti pomoć za sve Srbe na Kosovu.

"Reč je o jednokratnoj pomoći od 200 evra za sve nezaposlene i po 100 evra za zaposlene, penzionere i decu. Nema prijavljivanja, svi će biti obavešteni i dobiće novac do kraja maja", objasnio je Petković.

Rebalansom budžeta Srbije za Kosovo je opredeljeno 4 milijarde dinara.

Mila
19. Maj 2021.
Dalise bit I sutra isplacena pomoc a za narod na kim i kako