Petković: Kurti i Svečlja žele da podmetnu Srbima oružje i to iskoriste za nova hapšenja i proterivanje našeg naroda

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da se protiv Srbije iz Prištine vodi dezinformacioni rat i da poseduje dokaze koji razobličavaju, kako je rekao, laži Aljbina Kurtija i Dželjalja Svečlje.

Petković se obratio nakon sinoćnjih događaja u Zvečanu, kada je Kosovska policija u Zvečanu pokušala da izvede nova hapšenja Srba.

"Predstaviću dokaze koji nepobitno pokazuju koliko su lažovi i Kurti i Svečlja i svi u Prištini. Vodi se informacioni rat protiv Srbije koji ima za cilj da se Srbija razori i da se naruši dijalog. Da vidite sa kakvim razmerama dezinformacija se suočavamo. Na delu je opšti dezinformacioni rat“, rekao je Petković.

On je najavio da će se u roku od 24 sata javnosti obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa mnogo više podataka i informacija.

"U toku su i intenzivni razgovori i sastanci predsednika Vučića sa našim vojnim vrhom i u skladu sa tim u narednom periodu donosićemo važne odluke. Borićemo se da sačuvamo mir, učinićemo sve da ukažemo u svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo, a koje imaju za cilj da se u potpunosti oslabi Srbija, ali i da se izazivaju novi incidenti i stvara prostor da Kurti može neosnovano da hapsi po severu, stvara nove krize i uvodi nas u sukobe“, rekao je Petković.

Petković je na konferenciji predstavio dokument koji je napravila BIA i predala ga najvećim silama i najvažnijim obaveštajnim službama.

"Preduzimajući akcije prikupljanja informacija BIA je došla do saznanja da Priština i Kurti žele da ilegalno oružje, koje je prikupljeno od građana širom Kosova, upotrebe za nova hapšenja i proterivanje srpskog naroda sa Kosova. Priština je napravila plan da to oružje iskoristi i podmetne Srbima, kako bi ih posle okrivila za posedovanje oružja i planiranje napada. Čitava akcija je osmišljena da se realizuje uoči Vidivdana, međutim kao što vidimo to se desilo i  ranije", rekao je Petković.

Petković je dodao da Priština na taj način priprema nova hapšenja Srba i eventualno izazivanje međuetničkih oružanih sukoba i proterivanje srpskog naroda sa severa Kosova.

"Na tom planu pripadnici Kosovske policije ilegalno vatreno oružije, automatske puške, kalašnjikov, pištolje karabine, lovačko oružije, municiju koje su u prethodnom periodu zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti koji nisu imali odgovarajuće dozvole, transportuju iz svih podstanica Kosovske policije u regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu specijalnih jedinica Kosovske policije Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice. Njihova namera je da navedeno oružije i municiju zloupodrebe za nova hapšenja pojedinih Srba sa KiM ili da ga uskaladište na nekoj od odabranih lokacija na severu pokrajne, a potom isto uz medijsku kampanju navodno pronađu, a Srbe optuže za ilegalno posedovanje oružija i municije i eventualne pripreme za oružane sukobe sa Albancima", objasnio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković upozrava da bezobzirno ponašanje Prištine nema kraja i da su oni "udarili šamar EU" s obzirom na to da je Kurti, dan nakon povratka iz Brisela, povukao tri poteza koji urušavaju direktno dijalog i čine ga mrtvim.

"To je da se hapsi Nenad Orlić otac četvoro dece, koji je uhapošen bez sudskog naloga što je potvrdio i gospdin Borelj, a na telefonski poziv Đeljalja Svećlje koji u džepu ima nekakve tajne spiskove na osnovu kojih hapsi ljude, a tek nakon toga obaveštava sud i Tužilaštvo", rekao je Petković.

Ukazao je i da na društvenim mrežama Albanci dele sraman snimak uhapšenog Orlovića.

"Objavili su sraman snimak Orlovića, kako sedi go do pojasa - tako su ga i uhapsili, jer čovek radi u perionici - u sobi gde ga ispituju, a na glavi mu stoji crna kesa, i uz raznu muziku i komentare, oni to šeruju po mrežama i hvale se kako muče Srbina... kao i sve prethodno uhapšene Srbe“, rekao je Petković.

Naveo je da je dobra vest da je juče pušten na slobodu Radoš Petrović, ali su, podseća, u pritvoru još uvek Dušan Obrenović, Lune Milenković, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukadinović, Dragiša Milenković, i od juče i Orlović.

"Kurti ne želi da stane, želi samo nove provokacije", konstatovao je Petković.

Govoreći o događaju od sinoć i podmetanju oružja, Petković kaže da je Svečlja sinoć u javnost izašao i odmah rekao o kom je oružju reč, što ukazuje na to da je čitava situacija ranije isplanirana.

"Kako bi on znao koje je oružje u tom auomobilu? Pa zna zato što su podmetnuli to oružje, ono koje je stizalo iz regionalnih centara, kao što je Gnjilane, u bazu Belvedere, a odatle je Rosu je prenela u Zvečan optužujući Srbe", kaže Petković.

Potom se osvrnuo na sam automobil u kome se nalazilo oružje – crni audi pronađen sto metara od opštinske zgrade u Zvečanu.

"Vi znate da je zahtev EU bio i taj da se Kosovska policija povuče iz zgrada opština u Leposaviću i Zvečanu, ali i iz njihove blizine i okoline, a da ne govorimo o tome da pored Kosovske policije te zgrade u širem luku obezbeđuje i Kfor sa bodljikavom žicom, tamo, dakle ne može ni ptica da prođe, a ne odjednom pojavio se nekakav crni automobil beogradskih tablica i on je pun nekakvog eksploziva. Kako 20 dana ste tu i čuvate te zgrade, a niste primetili crni automobil pun nekakvog eksploziva navodno za nekave terorističke napade", rekao je Petković.

On ističe da pomenuti audi nije iz Srbije prešao na zvaničnim prelazima, a da su, kao što je već od ranije poznato, ostali alternativni prelazi „protivpravno preorani od strane kosovske policje“.

Petković napominje da su registarske tablice na vozilu iskrivljene, "kao da ih je neko namerno nameštao", i da je reč o registarskim oznakama "BG-955JW".

"Po našoj uredbi sve srpske registarske tablice koja imaju latinična slova sa kvačicama Č, Đ, Š, Y i W se isključuju iz upotrebe. U saobraćaju danas nemate auto koji ma važeće tablice sa tim slovima. A proverom smo utvrdili da je ovim registarskim tablicama registracija istekla 29. 7. 2020. godine", rekao je Petković, ukazujući na prevaru.

Dodaje, kao najinteresnatnije, što je reč o vozilu koje je ukradeno, a za kojim se idalje traga, a krađa je prijavljena 24. 6. 2020. godine, što je mesec dana pre isteka registracije.

"Ljudi svakom bi bilo apsolutno jasno o kavim prevarantima i lažovima je ovde reč i sve sa namerom da se izvrši pritisak i da se na severu Kosova stvore sukobi koji bi prerastao u rat i zahvatio širi prostor zapadnog regiona", upozorava Petković.

Petković o hapšenjima: Kurti sastavi spisak, preda ga Svečlji, i kad su potrebne tenzije - Svečlja telefonom javi Rosu koga treba privesti

Komentarišući poruku visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, koji je zamerio na hapšenjima Srba bez naloga, ali i spomenuo tešku retoriku Srbije, Petković je upitao da li je teška retorika kada Beograd poručuje da će čuvati mir.

"Kakva teška retorika? To što govorimo da ćemo da čuvamo mir, da ćemo da pratimo situaciju, da se borimo za ljude i da ćemo zaštititi naš narod, ako to ne uradi Kfor? To što razobličavamo laži Prištine“, upitao je Petković.

Istakao je da je Kurti itekako svestan kakav udarac mogu da nanesu Srbiji laži koje Svečlja iznosi, i upravo zato to i radi.

"Ali, mi imamo dokaze i službe koje ozbiljno rade svoj posao. Srbija je ozbiljna država i ukazali smo na vreme o svim gadostima i pakostima Kurtija i Svečlje", dodao je direktor Kancelarije za KiM.

A, što se tiče vansudskog hapšenja, koje je spomenuo Borelj, Petkovć je ukazao na koji se način sprovode hapšenja Srba na Kosovu:

"Kurti sastavi spisak Srba koje Svečlja treba da uhapsi. Preda ga Svečlji i on ga stavi u džep. Onda prate situaciju, i kada je potrebno da se digne tenzija, pre sastanka u Briselu ili posle razgovora, ili kada hoće da zastraše Srbe, da pojačaju tenziju, da izazovu rekaciju Srba – onda Svečlja izvadi taj papirić, pozove Rosu telefonom i kaže – uhapsite tog i tog“.

Tako je, kaže, juče uhapšen Orlović u Severnoj Mitrovici.

Uhapšen u autoperionici, kod Dudinog krša, čovek se nije krio... Oni tako hapse, onda odvedu u sobu za ispitivanje, muče, navlače kese na glavu, a onda puste to po mrežama da se mladi Albanci naslađuju", dodao je Petković.

Poručio je da to jeste udarac na EU, ali i pokazatelj razmera problema sa kojima se Beograd suočava.

"Ali, borićemo se i izborićemo se", poručio je Petković.