Petković: Kurti najveća pretnja stabilnosti regiona i prepreka napretku u procesu normalizacije

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Aljbin Кurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, kaže, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma.

„Кurtijeve lekcije o samoproglašenom „Кosovu“ kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, zato što je njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Кosova i Metohije, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave“, ukazao je Petković.

Zajednica srpskih opština, podvlači u saopštenju, mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, i dodaje da, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi.

„Ni srpski narod na Кosovu i Metohiji, niti država Srbija neće odustati od ovog zahteva, jer uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini“, poručuje Petković.