Petković: Kurti porukama o strahu od eskalacije na severu priprema alibi za nove akcije protiv Srba

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da "poruke Aljbina Kurtija da se pribojava nove eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije nisu ništa drugo do stvaranje alibija za nove jednostrane akcije Prištine, usmerene protiv srpskog naroda u pokrajini".

"Odlično je svima poznato da jedini koji izaziva tenzije, sukobe i nasilne akcije na severu Kosova i Metohije jeste Aljbin Kurti, preko svojih parapolicijskih falangi i zato se njegove reči ne mogu protumačiti drugačije, nego kao nove zlokobne pretnje Srbima na severu KiM", upozorio je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Petković je istakao da će zbog toga za svaku eventualnu akciju protiv srpskog naroda na severu i mira na ovim prostorima, Kurti biti direktno odgovoran. 

"Ne vrede mu nikakvi pokušaji kriminalizacije miroljubivog srpskog naroda na severu KiM, niti medijski spinovi i zamene teza, kada se zna ko je izvor svih problema u pokrajini. Neka već jednom prestane da laže i obmanjuje, kada je i čitava međunarodna zajednica jasno označila Prištinu kao izvor nestabilnosti i jednostranih akcija na terenu kojima pokušava da sprovede svoju nasilnu okupaciju srpskih opština na severu", istakao je Petković.

Naglasio je da "Beograd i Srbi sa Kosova i Metohije nikome ne prete i da ne žele sukobe i konfrontacije, već da žele da žive u miru, svoji na svome, sa svojim komšijama Albancima".