Petković: Kurti posebno laže kad se obraća zapadnoj javnosti

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju demantovao je tvrdnje Aljbina Kurtija iznete za holandski list NRC koje se odnose na barikade na severu Kosova, navodne pretnje Srbije i oko sprovođenja sporazuma o energetici.

"Aljbin Kurti laže kao pas, posebno kad se obraća zapadnoj javnosti. Prva laž: Ljudi u ruskim uniformama autobusima dovođeni na barikade iz Srbije. Odgovor: Prelazi Jarinje i Brnjak bili su zatvoreni od strane Kosovske policije još prvog dana barikada, a putevi blokirani. Jedini prelaz gde bi autobusi mogli da prođu je Merdare, koje se nalazi južno od Ibra. To značii, ili je te nepostojeće autobuse pustio Kurti, ili Kurti laže kao pas. Biće da je ovo drugo! Dodatno, što Kurti ne pokaže dokaze? Ne može, jer ih nema jer ni ne postoje", naveo je Petković.

On je naveo da je dogovor o sklanjanju barikada i očuvanju mira doneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski narod na severu.

"Tako da su još jednom pale sve Kurtijeve laži da Beograd poslednjih godinu dana želi da napadne Kosovo. Pa kako bi Beograd napao, kada je Vučić sačuvao mir. Sve vreme ko je napadao je Kurti, slanjem Rosu na sever. Druga laž: Da NATO nije na KiM Albanci bi bili masakrirani. Odgovor: Jedini narod koji se napada, progoni i ubija od strane Prištine je srpski narod na KiM. Pritom se to stradanje dešavalo ne samo u vreme rata, nego i posle, i to kad su Kfor i Nato uveliko bili prisutni na KiM", kaže se u saopštenju.

Poslednji pokušaj takvog ubistva, naveo je Petković, desio se na Badnji dan, kada je pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao u dete Stefana i mladića Miloša dok su nosili badnjak.

"Treća laž: Da ekonomski Priština proliva krv zbog neplaćanja struje na severu. Odgovor: Sporazum o energetici je postignut na insistiranje Beograda. Da bi licenca za Elektrosever postala operativna Priština mora da ispuni svoje obaveze, što podrazumeva i dogovor o distributivnim uslugama. Tog odgovora još uvek nema. A na kraju, da je Kurtiju zaista stalo da se sprovede mapa puta, ne bi stvarao ratno stanje na severu, gradio baze i ugrožavao živote ljudi. Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU da okupira sever", poručio je Petković.