Petković: Kurtiju u glavi samo sukobi, a nikako dijalog ili kompromis

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izajvio je da to što Aljbin Кurtiju "ne može da isključi sukobe u regionu", govori samo o njegovoj nameri da izazivanjem tenzija i kriza na Kosovu zapali prostor Zapadnog Balkana. 

Petković je u saopštenju naveo da su Kurtiju u glavi samo sukobi, a nikako dijalog, kompromis, normalizacija odnosa koje ne pominje ni u jednom svom javnom istupu. 

Kako je naveo, Kurtijevu "tzv. konstruktivnost" su dobro upoznali i u Briselu, gde je odbijao svaki predlog i dogovor, pokazujući rigidan stav prema dijalogu i formiranju Zajednice srpskih opština, na koju Srbi čekaju skoro 10 godina. 

"Umesto da formira ZSO, Kurti gradi ilegalne baze na severu pokrajine koje diže na zemlji otetoj od Srba i to pred očima međunarodne zajednice. Neka se niko ne zavarava da je namera Prištine u tim jednostranim potezima plemenita i humanitarna, prava namera je zapravo pokušaj Kurtija da zatvori Srbe na severu pokrajine u obruč, što mu neće poći za rukom. Zbog toga Kurti već godinu dana otvoreno obmanjuje javnost, navodno prebrojavajući nekakve srpske baze oko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, kako bi opravdao svoje militantane postupke, a situaciju u Ukrajini koristi kao smokvin list da bi sakrio i opravdao svoje podle namere", naveo je Petković.